Lorentz Celo kom for noen år siden over dette baksete fra en gammel Chrysler. Foto: Paal Audestad

Det var i en morsom butikk på Grünerløkka i Oslo at Lorentz Celo for noen år siden kom over et baksete fra en gammel Chrysler som var satt ut på fortauet.

— Det hadde stått i butikken, men nå hadde de ikke plass til det mer, derfor satte det ut for å selge det. Jeg slo selvfølgelig til med en gang og fikk det for 500 kroner, forteller han fornøyd.

— Han ringte meg og sa "jeg har kjøpt en sofa, du må komme og hjelpe meg med å bære den", sier Cecilia Celo og forteller om den strabasiøse turen hjem.

Bilsofaen er nemlig nokså tung, og de måtte stoppe og hvile på hvert gatehjørne.

Den ene veggen på kjøkkenet er malt med tavlemaling og brukes flittig i sosiale lag. En tysk gjest i et selskap i julen laget denne tegningen som fortsatt får stå en stund. Lampen i bakgrunnen er fra et loppemarked, mens det henger en pendel fra Tom Dixon over bordet. Foto: Paal Audestad

Siden har den hatt en sentral plassering mellom kjøkkenet og TV-stuen.

— Det er en veldig sosial sak som binder rommene sammen, alle som kommer på besøk setter seg ned og prøver den med en gang, forteller de.

Bedre enn de håpet

Leiligheten på Grünerløkka i Oslo ligger i en bygård fra 1890. Her har paret 120 kvadratmeter fordelt på to plan som de har innredet på en særegen og morsom måte.

Da de kjøpte leiligheten i 2007, var den etter deres mening nokså kjedelig med en tungvinn planløsning. Kjøkkenet var lite, men de så straks for seg hvordan de skulle forandre boligen til det bedre.

— Vi hadde en klar plan, men resultatet er faktisk blitt bedre enn vi hadde trodd. Vi flyttet kjøkkenet slik at vi nå har en stor, åpen løsning med kjøkkenøy. Denne har vi fått flislagt med grønne fliser som vi fikk ideen til på en kafé i Berlin, forteller Lorentz Celo.

Sosialt kjøkken

Selve kjøkkeninnredningen er fra Ikea, mens de har prioritert å investere litt mer i hvitevarer fra Smeg og Miele. Og de er særlig fornøyd med Smeg-komfyren, som er 90 cm bred og veldig praktisk. Dette er blitt et sosialt kjøkken hvor det er lett å ha det hyggelig med gjester samtidig med at man lager mat, og hvor gjestene gjerne får tegne på tavleveggen hvis de ønsker det.

Lorentz er filmregissør og filmanmelder og jobber i tillegg i Amnesty International, mens Cecilia er ergoterapeut og sydame på si'.

I leiligheten har de fått god plass til jobb og hobby. Under trappen er det bygget hyller som rommer mengder av filmer og bøker. Og på arbeidsrommet er en tre meter lang benkeplate fra Ikea blitt arbeidsbord langs hele den ene veggen.

Hjemmeutstilling

Det er i det hele tatt mange morsomme løsninger hjemme hos Lorentz og Cecilia. Som for eksempel skohyllen mellom kjøkken og stue.

Plassen under trappen er utnyttet maksimalt slik at bøker og filmer får god plass. Utstillingsdukken Laura var en gave fra Lorentz til Cecilia. Foto: Paal Audestad

— Vi er begge glad i sko, og derfor har vi valgt å ha en vegg med skohyller rett innenfor entreen. Vi tegnet den selv og fikk en snekker til å bygge den, og her har vi plass til 30 par sko hver, forteller Lorentz.

I entreen har Cecilia laget en installasjon hvor Lorentz' mange hatter er utstilt. Ni isoporhoder fra en hobbybutikk er festet til tre hyller og utgjør et artig innslag i interiøret.

Mens kjøkken, stue, arbeidsrom, bad og gjesterom ligger i fjerde etasje i bygården, er det peisestue og soverom i femte. Samt en takterrasse som er flittig i bruk i sommerhalvåret. Trappen opp til loftet har fått en særpreget dekor med grønt kunstgress. Og ved trappefoten står utstillingsdukken Laura og overvåker leiligheten. Lorentz fant dukken på nettet og kjøpte den i julegave til Cecilia helt i starten av forholdet deres.

— Det var et ganske komisk øyeblikk da dukken ble levert på døren hjemme på Løten der jeg var på julebesøk, forteller Cecilie og ler.