KRISTIANSAND: — Jeg har vel fått åtti prosent støtte og 20 prosent kritikk etter min tale. Nå er jeg opptatt av at vi ikke havner i skyttergravkrig om en så viktig sak, sier Jørgen Kristiansen (KrF).

Onsdag møtte han leder i Aleneforeldreforeningen Agder, Silje Berhus, for å diskutere tiltak for de som har vært gjennom et samlivsbrudd.

— Alle er enige i at vi skal gjøre det beste for barna. Derfor kan vi bruke denne debatten til noe bra, sier Kristiansen.

Tabu

Jørgen Kristiansen angrer ikke på at han gikk så tydelig ut mot følgene av skilsmisse. Han mener at Fædrelandsvennen gikk lenger enn det var dekning for i sine overskrifter, men står inne for talen han holdt.Han holdt den omdiskuterte talen på den kristne konferansen Oslo Symposium og mener det var et godt egnet sted.

— Hvor skal vi ellers snakke om dette? Hvordan skal vi ellers finne gode løsninger, legge til rette for bedre prosesser og få frem mer kunnskap om utfordringer jeg mener vi åpenbart kan bli bedre på som samfunn, skriver han i en kronikk i Fædrelandsvennen.

Han er ikke enig i at han som politiker ikke skal ha en mening om skilsmisse, og begrunner det med at foreldrenes valg får store konsekvenser for barna.— Talen jeg holdt dreide seg om barnas beste. Hvis vi ikke erkjenner at dette er vanskelig og et problem, kommer vi ikke videre, sier Kristiansen.

— Du har blitt kalt både fariseer og ukristelig etter ditt utspill?

— Det må en bare ta med seg på veien. Det er klart at det er ikke hyggelig å få dårlige karakteristikker, men husk på at tidligere justisminister fra Arbeiderpartiet, Anne Holt, har vært ute og sagt det samme.

Dialogmøte

Etter at Fædrelandsvennen skrev om Kristiansens utspill, har det strømmet på med leserinnlegg. En av dem som har engasjert seg, er Silje Berhus.Hun er enig i Kristiansen i at barn som opplever skilsmisse har større sjanse for å bli utsatt for mobbing og oppleve depresjoner.

— Men det er en forskjell på å påpeke at det er en sammenheng og det å sette alle som har opplevd samlivsbrudd i en bås, sier Silje Berhus.

Hun har også etterlyst konkrete tiltak for de som opplever skilsmisse.

Under onsdagens møte med Kristiansen diskuterte de tiltak som mer avlastning til foreldre, styrke familiekontoret og mer støtte til ungdomstiltak.

Berhus mener også at Kristiansand burde opprette et kompetansesenter som skal være et lavterskeltilbud for barn og voksne som har vært gjennom et samlivsbrudd.

— Det skal være et sted der unge og voksne kan få et drop-in-tilbud i tillegg til timebestilling. Det ville ha senket terskelen for de som trenger hjelp.

Dette sa Kristiansen

Kristiansen kom inn på skilsmisse i en tale om at regioner som legger rette til barn vil lykkes.

— Ifølge SSB er det de siste 5 årene til sammen 55.200 barn under 18 år i Norge som har opplevd at foreldrene har skilt seg. Har dette samfunnsøkonomiske kostnader? Ja dessverre, (...) Forskning viser at barn som kommer fra brutte familierelasjoner i snitt gjør det dårligere på skolen. De er mer utsatt for mobbing. De har større representasjon på kriminalitetsstatistikk. De er mer utsatt for rusmidler. De har mer angst og depresjon. De har i snitt et dårligere selvbilde og de får mer spesialundervisning enn snittet. Selvsagt kan man også peke på eksempler hvor barn kan få det bedre ved å bo hos kun en av foreldrene eller også bli tatt bort fra foreldrene, men som en hovedregel har det negative konsekvenser for barn å oppleve samlivsbrudd.