KRISTIANSAND: Det helt spesielle i saken er at mannen domfelles av de to meddommerne i retten. De to leke dommerne, Imi Vegge og Terje Jørgensen, overkjørte fagdommeren, og valgte fengselsstraff.

Fagdommer var dommerfullmektig Lars Faye Ree.

Meddommerne mener det er bevist utover rimelig tvil at jenta ble mishandlet i seks år.

Mishandlingen skjedde i en muslimsk innvandrerfamilie. Over flere år, opptil flere ganger i uka, ble datteren utsatt for psykisk og fysisk mishandling av sin far. Hun ble nektet å ha sosial omgang med venner på fritiden. Far fratok henne muligheten for å delta på skoleturer og i bursdagsselskaper. Jenta ble også nektet å bruke internett.

Saken begynte å rulle da jenta angivelig på oppdrag fra far, ble slått av en bror. Jenta ble brakt til barnevernet av en nabo. På et møte med barnevernet holdt begge foreldrene fast ved at jenta løy om voldsutøvelsen i familien.

Vedvarende mishandling

Flertallet i retten sier blant annet i dommen at "fornærmede opplevde som en følge av mishandlingen en grunnleggende frykt for tiltalte og hva tiltalte kunne gjøre mot henne. Dette understøttes også av at fornærmede fortsatt har voldsalarm. På denne måten ble det dannet et mønster av vedvarende og gjentatt mishandling".

Etter at barnevernet grep inn, ble jenta plassert utenfor familiens rekkevidde. Jenta nærer i dag, ifølge dommen, stor frykt for sin nærmeste familie eller familiens venner.

Skjedde jevnlig

I forbindelse med straffeutmålingen uttaler retten: "Voldsutøvelsen som tiltalte skal domfelles for omhandler en rekke legemsfornærmelser. Retten finner det ut fra bevisførselen vanskelig å angi nøyaktig hvor hyppig slik voldsutøvelse har funnet sted, utover at dette har skjedd jevnlig i perioden, og innberegnet slag/klaps mot fornærmedes kinn/ansikt/hode ble hun utsatt for slike krenkelser opptil "flere ganger i uka". I tillegg kommer at tiltalte også har opptrådt kontrollerende/begrensende overfor fornærmede, bl.a. ved å nekte henne sosial omgang med venner på fritiden, deltagelse på skoleturer og fødselsselskaper, samt nektet henne bruk av internett".

Voldsregime

Retten sier at den nå 14 år gamle jenta har levd under et regime av vedvarende utrygghet og frykt for vold.

"Det vises til at fornærmede var redd for at tiltalte ble sint på henne når hun gjorde "gale ting", og at fornærmede i den forbindelse fryktet for at tiltalte skulle utøve vold mot henne. Retten legger også til grunn at tiltalte dersom han var i "dårlig humør" ble sint for den minste ting, noe som har skapt stor usikkerhet og frykt hos fornærmede. Mishandlingen har videre blitt utført av fornærmedes egen far i hennes eget hjem, altså i omgivelser hvor hun skal kunne føle seg trygg. Fornærmede må også sies å ha vært i en vanskelig lojalitetskonflikt

Fengselsstraffen er altså satt til et år. Halvparten er gjort betinget med to års prøvetid. Far må i tillegg betale datteren 90.000 kroner i oppreisningserstatning.