LYNGDAL: — Jeg kan bekrefte at det er felt to ung-gauper i dag i heia ved Snartemo stasjon i Espeland, sier Alf Peder Birkeland som er administrativ leder for elgvaldet i Birkeland i Kvås.

Onsdag for en uke siden ble det skutt en hann-gaupe på 18 kilo ved Skrelia i Lyngdal, like ved kommunegrensa til Farsund.

Da ble det i tillegg funnet spor etter tre andre gauper i området. Da sa jaktlederen Kai Skåland følgende til Fædrelandsvennen:

— Det er ei mor med to unger. Hvis vær og føre tilsier det, kan vi sende ut folk etter dem i morgen. Men det blir ikke jakt hvis vi ikke finner ferske spor.

Lørdag felte et jaktlag i Lyngdal ei hunn-gaupe på 18 kilo ved Kvås i Lyngdal.

Nå er altså to unger skutt ved Snartemo stasjon i Hægebostad kommune.

Og ryktene i jaktlaget vil ha det til at jegerne allerede er på sporet av enda ei gaupe.

Redde jegere

Arne Neset er jaktleder for laget i Hægebostad kommune, som felte de to ungene tirsdag.

Han vil ikke ha noen debatt om gaupejakta. Medlemmene i jaktlaget skal ifølge Neset ha blitt enig om at de ønsker minst mulig publisitet om jakta, fordi debattene om gaupejakt er "unødvendige debatter".

Jaktleder Petter Birkeland i Kvås bekrefter overfor Fædrelandsvennen at jaktlaget ikke ønsker at det skal komme ut bilder fra jakta.

I familie

Jon Inge Skåtan, som er rovviltansvarlig i Statens Naturoppsyn i Agder, har på sms bekreftet at to gauper er felt tirsdag, men har ikke vært tilgjengelig for ytterligere opplysninger.

Fra kilder i jaktlaget i Hægebostad får Fædrelandsvennen vite at de to gaupe-ungene som ble skutt på heia ved Snartemo stasjon, antakelig var ungene til de to gaupene som ble skutt i forrige uke.

— Ungene er antakelig fra i fjor vår, sier en kilde.

— Og var antakelig ungene til den som ble felt for et par dager siden, legger han til.

En annen kilde som står jegerne nær, sier til Fædrelandsvennen at det antakelig er en familie som nå er tatt ut.

— Alle fire gaupene er tatt i samme området, og det er ikke så mange dyr der, sier kilden.

Gikk rett på gaupene

Jaktleder Arne Neset vil ikke si noe om hvordan jakten skjedde. Alf Peder Birkeland forteller imidlertid at jegerne, etter det han har hørt, skal ha kommet rett på de to gaupene.

— De kom så rett på at det også skal ha overrasket jegerne, sier Birkeland.