OSLO: — Alle må gi og ta, og alle skal føle seg som vinnere. Derfor er det viktig å være raus med motparten, sier Peter S. Gitmark (H) til Fædrelandsvennen.

Gitmark og partiveteran Ansgar Gabrielsen er samstemte; Erna Solberg må være sjenerøs med motparten i sonderingen fram mot regjeringsforhandlinger.

— Personlig kjemi må ikke undervurderes, og Erna Solberg må ta på seg en storesøsterolle. Hun må vise raushet mot motparten, og forstå at KrF og Venstre vil oppleve at de har mye å tape ved å gå inn i forhandlinger. Det er ikke bare kjøttvekten som skal avgjøre, sier Gabrielsen.

Bekymret for Frp

Gitmark, som nå forlater Stortinget, sier at Høyre har en lang historie for å være størst parti og et raust parti i forhandlinger.

— Vi lovet velgerne våre å bygge broer og danne en firepartiregjering. Det er målet.

Samtidig er KrF engstelige for et Frp de oppfatter som for stort. Og det skal svært mye til at Venstre og KrF ikke går inn sammen. En mindretallsregjering av Høyre og Frp vil bety at sistnevnte ikke vil få til mye.

— Det viktige nå er å vise at vi er mest enige, og lage et fellesskap. Men det er også viktig å få de store uenighetene på bordet. Nå vil det bli en prinsippdiskusjon internt i partiene rundt om man skal forhandle, sier Gitmark.

Personlig kjemi

Partilederne i de fire partiene på borgerlig side har allerede vært i uformelle møter, men når forhandlingene starter sier Ansgar Gabrielsen at de viktigste sakene må være avklart.

— Alle partiene har saker som de må ha gjennomslag for. Smertepunktet skal avklares internt i møter i dagene fremover, sier den tidligere nærings- og helseministeren fra Mandal.

Da Høyre forhandlet med KrF og Venstre om regjeringsplattform i 2001, var statsministerposten ennå i spill.

— Vi ønsket den sterkt, men KrF sto på sitt og det ble brudd mandag ettermiddag. Dagen etterpå fant vi tilbake igjen, men vi måtte gi Kjell Magne Bondevik jobben. For dem var det statsministerposten alt eller ingenting.

— I en slik prosess må alle gi og ta, og alle må svelge kameler. Det måtte også de rødgrønne gjøre, og det vil skje her, sier Gabrielsen.

Hemmelig møte

Torsdag samles sentrale KrF-politikere for å drøfte situasjonen, mens Høyre har innkalt til sentralstyremøte sammen med den nye stortingsgruppa fredag.

Venstre holdt sentralstyremøte tirsdag, og også Frp er i interne diskusjoner. De er imidlertid svært hemmelighetsfulle.

Fylkesleder i Vest-Agder FrP, Arild Birkenes, bekrefter at partiet holder møte i disse dager, men svarer følgende om hvor og når.

— Det har jeg ingen kommentar til.

Ansgar Gabrielsen sier at politikerne nå er opptatt av ro, men at lekkasjer fra forhandlingene vil komme.

— De vet hvordan mediene fungerer, og styrte lekkasjer er vanlig. Prøveballonger er et kjent fenomen.

Den reelle forhandlingsrunden kommer ikke før til neste uke. Det er ventet at asylpolitikk, integrering, bistandspolitikk og klima vil bli vanskelig for partiene å enes om.