— Kynisk profittdrevet dyremishandling, alvorlig organisert miljøkiminalitet med internasjonale forgreninger, sier politiadvokat Andreas Meeg-Bentzen ved Finans- og miljøkrimseksjonen ved Oslo politidistrikt.

Det var en pakke på avveie i Australia med 19 levende slanger og kakelakker til fôr, som avslørte virksomheten.

Fryktelig trist

Rolf-Arne Ølberg med en jungelteppepyton.

Beslaget ble gjort i en enebolig i et boligstrøk i Oslo onsdag. Politiet ville ikke ta i slangene før de fikk bistand fra Dyreparken i Kristiansand:— Alle slangene og reptilene var i et rom på loftet. Det var ganske ille å komme inn dit. Man blir trist av å se dyr under så kummerlige forhold, forteller Dyreparkens veterinær Rolf-Arne Ølberg, som har brukt onsdagen på å pakke og bære ut slangene én etter én.

Trist syn

To varaner i et glassbur.

— Det var veldig mange dyr på veldig liten plass. I tillegg var det dårlig rengjort og dårlig ventilasjon. Mange av dem manglet vann. Noen av slangene og reptilene var i dårlig forfatning. De hadde brannskader etter å ha vært for nær varmelamper, noen hadde øyeproblemer, noen var døde. Det er bare trist å se slikt, sier veterinæren fra Kristiansand.

Foret med levende mus

Dette er bokser med nyklekkede, små slanger, som viser at de t ble drevet oppdrett av dyr i loftsleiligheten i Oslo. Flesteparten er unger, pytonslanger, teppepyton. Det var en til to slanger i hvert bur.

— Alle var plassert i ett rom, et loftsrom med ståhøyde. I naborommet var det en haug med levende mus som antakelig skulle bli fôr til slangene. Det var ganske ille, sier Ølberg.- Det var ikke greit?

— Nei, jeg vil faktisk si at det var verre. Dette har vært vond for slangene og øglene, sier veterinæren.

Til Dyreparken

Rolf-Arne Ølberg med en kongeboa som skal pakkes ned for transport.

— Skal noen av disse til Dyreparken i Kristiansand?- Vi vil sannsynligvis ta imot noen av dem. I dag har vi fått dyrene ut. I morgen må vi se litt nærmere på dem. Vi kan ta imot noen få. Det er nesten 200 dyr her, vi vet ikke helt antallet ennå, men vi har ikke plass til å ta imot så mange, sier Ølberg som forteller at normal prosedyre vil være å ha slangene i karantene i en måned før de vises fram til publikum i parken.

Ikke veldig farlige

Dette er en type gekko som er pakket ned og forseglet av politiet.

Da politiet kom over alle slangene, søkte de tirsdag bistand fra Dyreparken i Kristiansand. Politiet var redd for at de kunne være både giftige og farlige. I tillegg trengte de hjelp til å håndtere krypene. Ølberg fløy inn til Oslo onsdag morgen.— Flertallet av slangene er relativt vanlige. To av dem er litt giftige, men ikke veldig. Det er mange kvelerslanger, spesielt teppepyton som de har i mange fargevarianter. Noen av dem er sånn sett litt spesielle. Men veldig sjeldne tror jeg ikke de er, heller ikke veldig farlige. Men vi har ikke fått klassifisert alle ennå, sier Ølberg.

Rekordbeslag

Rolf-Arne Ølberg holder en skjeggagam før den pakkes ned. Skjeggagamen er en øgle fra Australia. Det ble beslaglagt fire eksemplarer.

Politiadvokat Andreas Meeg-Bentzen ved Finans— og miljøkrimseksjonen ved Oslo politidistrikt sier til Fædrelandsvennen at dette er det største beslaget av slanger og reptiler i Norge.En mann i 30-årene er foreløpig siktet for dyremishandling og eksport av dyrene. Etterforskerne jobber nå sammen med australsk politi for å kartlegge hvor omfattende og hvordan virksomheten har vært organisert.