KRISTIANSAND: — Dette er ikke avgjort før siste stemme er talt. Dette kan ta hele dagen, så spenniga tar jeg med meg. Vi får ta dette som det kommer, sier Odd Omland (Ap), ordfører i Kvinesdal og på andreplass på lista for Ap i Vest-Agder.

Valgnatta og tirsdag morgen var han inne på utjevningsmandat. Men klokken 10.29 tirsdag ble tallene oppdatert. De viste at Grimstad-ordfører Hans Antonsen (V) var inne. Slik holdt det seg helt fram til 13.29. Da var plutselig Odd Omland inne igjen.

— Ja, jeg ser jeg er inne igjen nå. Nå hadde jeg akkurat slått det fra meg. Men det viser bare at det jeg sa tidligere i dag, fortsatt stemmer. Dette er ikke avgjort før i kveld, eller enda senere. Nå har jeg et veldig avslappet forhold til utfallet, sier Omland tirsdag ettermiddag.

Da Fædrelandsvennen møtte Omland på Ernst hotell tirsdag morgen, så plassen på Stortinget ut til å være sikret.

— Det ble sent i natt, sier en hes Omland, tirsdag morgen etter valgdagen.

Gratulasjonsmeldingene haglet inn på telefonen tirsdag morgen. Men Omland turte ikke slippe jubelen helt løs.

— Nå er det vel nokså sikkert. Jeg må ta et lite forbehold ennå. Jeg var ikke helt forberedt på dette, men det føles jo veldig godt å komme inn på Stortinget, sier Omland.

Historisk

Han er likevel ikke sikrere enn at han kikker på mobilen hver gang det kommer en melding.

— Jeg er forberedt på at det kan komme en melding om at jeg er ute igjen. Jeg hadde aldri drømt om at jeg skulle få et utjevningsmandat. Det kom først opp i en måling i Fædrelandsvennen for noen uker siden. I løpet av et kvarter var jeg inne og ute tre ganger. Det gikk først opp for meg at jeg kunne komme inn da klokka var passert to i natt, forteller Omland.

Dersom kvindølen hadde sikret seg plass på Stortinget, ville han ha vært smått historisk. Med unntak av ett utjevningsmandat til Oslo Ap i 2001, har aldri Arbeiderpartiet fått noen utjevningsmandat.

Kona trodde ikke på plass

Han gikk og la seg klokka 03.00 i natt. Det samme gjorde kona Astrid Omland, som spiser frokost med sin mann på Ernst. Heller ikke hun trodde at mannen skulle få plass på Stortinget etter valget.— Jeg har litt blandede følelser, og jeg tror ikke det gikk helt opp for meg før i dag tidlig. Jeg trodde utjevningsmandatet skulle gå til Venstre. Men dette blir sikkert veldig greit når bare en får tenkt seg om, sier hun.