— Sånn som det har utviklet seg må også jeg erkjenne at dette er en svært utfordrende problemstilling å få til enighet om funksjonsforedeling mellom Arendal og Kristiansand, sier sykehusdirektør Olsen til Fædrelandsvennen.

faksimile: Førstesiden av Fædrelandsvennen 2. februar 1990, med reportasje fra innflyttingen til det som da het Vest-Agder Sentralsykehus

Med andre ord er konflikten mellom Arendal og Kristiansand blitt så betent, og tilsynelatende uløselig, at det vil være et sentralt argument for å samle all sykehusvirksomhet (minus Flekkefjord) på ett sted.

Urealistisk

Så sent som i vinter har både han og styreleder Peder Olsen vært kategoriske på at det er helt urealistisk å tenke seg noe nytt sykehus på Sørlandet på denne siden av 2030. Og at det ikke hensiktsmessig å sette i gang arbeid med å planlegge noe sånt.

— Innspill fra både sentrale ansatte og politikere gjør at jeg vurderer å åpne for å utrede vi skal bygge ett nytt sykehus som alternativ til dagens struktur, sier Olsen.

Utviklingsplan

Sykehuset har allerede satt i gang arbeid med å utarbeide en utviklingsplan for sykehuset. Det er i forbindelse med dette arbeidet Olsen nå ser for seg at spørsmålet om ett nytt sykehus kan tas opp.

— Vi må vurdere om vi i arbeidet med generalplanen også skal ta et langsiktig perspektiv, altså utover 2030. Velger vi det, har vi et meget omfattende utredningsarbeid foran oss og vil neppe kunne ha ferdig en konklusjon på om vi skal gå for ett eller to sykehus før utgangen av 2014 sier Olsen.Et sentralt argument for å ikke sette i gang arbeid med ett nytt sykehus, har vært at investeringsplanene for Helse Sørøst har en rekke andre store investeringsprosjekter på lista de neste årene. Olsen sier imidlertid nå at han er blitt utfordret på å gå i dialog med Helse Sørøst for å avklare om det er mulig å få Sørlandet sykehus inn på lista.

Legger ned i Arendal

Dersom konklusjonen blir at man skal bygge ett nytt sykehus, må det legges i Lillesand eller Kristiansand. Årsaken til det er ganske enkelt reiseavstander for både ansatte og pasienter. Dermed vil sykehuset i Arendal bli lagt ned, bortsett fra akuttmottak og andre mindre funksjoner.

— Det vil få betydelige konsekvenser for de 2500 ansatte i Arendal, dersom sykehuset legges ned, sier Olsen og framhever at størsteparten av de ansatte der er kvinner.

Han peker på et annet problem. Det er nemlig ikke slik lenger at staten fullfinansierer sykehus. Dersom Sørlandet sykehus konkluderer med å investere i ett nytt bygg, må det både skaffes egenkapital og overskudd på driften til å finansiere lån.

Kutt

— Det innebærer at fra vi eventuelt bestemmer oss for å bygge ett nytt sykehus, må vi i fem til ti år redusere nok i aktivitet og utgifter å til sikre nødvendig finansiering, sier Olsen.

Samlingen av sykehus i Akershus skal finansieres blant annet med utgifts- og aktivitetskutt på 400 millioner kroner. I Østfold anslås det at man må redusere årlige driftsutgifter med 280 millioner kroner for å betale renter og avdrag på lån.

— Dette er imidlertid problemstillinger vi må gå dypt inn i. Vi må vurdere alle sider av et slikt spørsmål grundig, også de samfunsøkonomiske og hensynet til pasientens beste, før vi bestemmer oss for en eller to lokasjoner, sier Olsen.