TUNGT: Det er tungt å arbeide med motorsag. Likevel lager Lukas Kubiak (29) alle slags treskulpturer med motorsaga, gjerne 8-10 timers arbeidsdag. Her lager han ett av sine populære troll. Foto: Johs. Bjørkeli
MOTORSAGKUNSTNEREN: Ved Kile stasjon, kloss inntil riksvei 9 i Vennesla, lager trekunstneren Lukas Kubiak (29) alle slags treskulpturer med motorsag. Foto: Johs. Bjørkeli
GUDVANGEN: Denne flotte vikingen som Lukas Kubiak har laget med motorsag står i Gudvangen på Vestlandet. Foto: privat
UTTRYKKSFULLT: Barsk denne vikingen som Lukas Kubiak har skåret ut. Foto: privat

VENNESLA: Kjempeugler, troll, vikinger og hva du måtte ønske tryller han fram fra furustokken i løpet av et par dager.

– Kan du lage figurer, så kan du det – enten det er med motorsag eller småredskaper, sier Lukas Kubiak etter å ha demonstrert hvordan han med brølende motorsag former ansiktet på en trollfigur.

Vel, så vet vi det, men for oss som får vondt i ryggen etter et par timers vedhogst med hobbysaga, er det likevel ikke vanskelig å bli imponert over trekunstneren som kan stå timevis med motorsaga i alle slags kroppsstillinger.

Mange timer

– Det er nok ikke alle som kan jobbe en hel dag med motorsaga på denne måten, medgir han. Men for han går det lett. Ofte blir han så ivrig at han ikke slutter før figuren er ferdig, om det så tar både 8 og 10 timer. Den store ugla han holdt på med da Fædrelandsvennen møtte han forleden, bruker han to dager på. Bare helt mot slutten av arbeidet legger han vekk motorsaga og bruker hoggjern.

Ved rv 9

Kubiak fra Polen lærte å lage treskulpturer i farens verksted i hjemlandet. Der er det småfigurer som lages. Selv har han bodd i Norge i fem år nå og jobber til vanlig som vindus— og dørsnekker på Hægeland trevarefabrikk. Men i fritida stortrives han med motorsaga og forvandle svære tømmerstokker til figurer. Mange veifarende på riksvei 9 har sett han i arbeid der han holder til like utenfor den gamle jernbanestasjonen på Kile.

Trenger stokker

– Figurene dine er store. Er det vanskelig å finne gode emner?

– Ja. Jeg vil gjerne komme i kontakt med noen som skaffe meg furu og granstokker på minst 60 centimeter i diameter, sier han.

– Dette er et eksperiment og foreløpig bare en hobby som jeg vil kombinere med arbeidet på trevarefabrikken. Men jeg vil gjerne utvikle det til business, sier Kubiak.

Selger raskt

Lukas Kubiak har flere emner stående. Ingen er like og det er formen på disse som er avgjørende for hva som skapes av dem. Noen er egnet for en skapning i bevegelse, andre for en figur som står i ro.

– Skulpturene hans blir ikke stående lenge i ro. Det hender folk handler før de er ferdige, sier nærmeste nabo til trekunstneren, Alv Olav Ropstad.