TIL TJENESTE: Politibetjent Magnus von Porat Fiane (f.v.), politiførstebetjent og båtkoordinator Miriam Stausland og politibetjent Christian Alsaker på vei ut til patruljering i kristiansandsskjærgården. Foto: Kristin Ellefsen
VESTSJEKK: Politibetjent Magnus von Porat Fiane forsikrer seg om at Kari Marcussen og Arnfinn Bakke har flytevester om bord i båten. Foto: Kristin Ellefsen
KAMPANJE: Politiet deltar i kampanjen "Klar for sjøen", og deler gjerne ut materiell til båtfolk de treffer. Foto: Kristin Ellefsen
POPULÆR TJENESTE: Politibetjent Magnus von Porat Fiane hilser på en møtende båt idet de passerer Kilden. Politibetjent Christian Alsaker til høyre. Foto: Kristin Ellefsen

AGDER/ KRISTIANSAND: – Vi håper vår tilstedeværelse vil virke forebyggende, slik at en unngår tragiske ulykker som følge av uvettig adferd til sjøs. Skulle det inntreffe alvorlige hendelser er det godt å vite at vi har tilgjengelige båter stasjonert både i Mandal, Kristiansand, Arendal og Risør, sier politiførstebetjent og båtkoordinator Miriam Stausland i Agder politidistrikt.

I fjor var det bare Kristiansand og Arendal som hadde operative politibåter.

– Når sommerværet setter inn for fullt og flere har ferie, vil det nok bli et yrende båtliv. Vi vil prøve å være tilstede der båtfolk er både sent og tidlig, sier Miriam Stausland.

Hun sier publikum gjerne må ringe og varsle politiet dersom de trenger hjelp til sjøs, eller ønsker å melde fra om uvettig kjøring eller lignende.

Politibåten i Kristiansand har vært ute og patruljert en ukes tid. Båtene vil i sommer være bemannet tidlig og sent både på ukedager og i helger, men altså ikke kontinuerlig.

Vest, fart og rus

I tillegg til å være synlig i skjærgården, vil politiet i sommer sjekke om båtene har vester om bord, om båtførerne er edrue, har båtførerbevis og kjører hensynsfullt. På kvelds— og nattestid skal båtene ha lanterner. På fredag tok politibåten i Mandal flere for å kjøre for fort, og beslagla også en ulovlig teine.

– Mange ulykker skjer som i mørket og da gjerne i kombinasjon med promille og høy fart, sier Miriam Stausland.

– De aller fleste opptrer fornuftig og hensynsfullt på sjøen, og ofte slår vi bare av en hyggelig prat med dem. Vi har også med oss informasjonsmateriell fra blant annet kampanjen "Klar for sjøen", sier Miriam Stausland.

Hurtiggående

Den 29 fots store ribben som politiet har i Kristiansand er utstyrt med to 300 hestekrefters store outboard motorer. Politibåten i Arendal er en tilsvarende men bare litt nyere modell. Politibåtene i Mandal og Risør er noe mindre.

– Nesten alle vi møter spør hvor fort båten går, men det er en liten hemmelighet. Vi bruker å si vi kan innhente de fleste, sier politibetjent Magnus von Porat Fiane.

Politibåtene i Kristiansand og Arendal er i år utstyrt med hjertestartere. Tjenestemennene om bord har fått opplæring i utstyret, som er utlånt av Norsk Luftambulanse.

Populær tjeneste

Politibetjent Christian Alsaker har sin først sommer om bord i politibåten, og sier han gjerne blir med flere år.

– Det er rift om å arbeide på politibåtene, men de som tjenestegjør her må også ha de nødvendige ferdighetene, blant annet kystskippersertifikat, sier Miriam Stausland.