FORNØYD: Alexandra Grønås intervjuer Malene Simonsen om hennes arbeidsavtaler. Simonsen er fornøyd med jobben sommerpatruljen gjør. Foto: Torstein Øen
GOD STEMNING: Det var kun god stemning da Alexandra Grønås og Katja Kålheim besøkte frisørsalongen til Marianne Iversen mandag. Foto: Torstein Øen
NYTTIG: Mefadal Abdelneisen mener alle har godt av et besøk fra LOs sommerpatrulje. Her intervjuet av Alexandra Stølås. Foto: Torstein Øen
GOD STEMNING: Det var kun god stemning da Alexandra Grønås og Katja Kålheim besøkte frisørsalongen til Marianne Iversen mandag. Foto: Torstein Øen
FORNØYD: Ungdomssekretær i LO, Lars Berge, er godt fornøyd med det de har funnet så langt. Foto: Torstein Øen
GØY MED BESØK: Mefadal Abdelneisen i prat med daglig leder ved Carlings, Karl Magnus Skretting. Til høyre Alexandra Grønås. Foto: Torstein Øen

KRISTIANSAND: — Her kommer vi med godteri!

Katja Kålheim og Alexandra Grønås braser inn på Carlings på Sandens Kjøpesenter. De blir møtt med åpne armer. Carlings har ingenting å skjule.

Slik mottakelse får ikke LOs sommerpatrulje overalt. Ofte opplever de å bli kastet rett ut fra steder de besøker.

— Det skjer stadig vekk det. Det hjelper jo ikke, det vekker bare nysgjerrigheten vår ekstra. Ofte er det jo et tegn på at ikke alt er som det skal være, sier Katja Kålheim, en av mange ute på patruljeoppdrag fra LO.

Bekymrede bestemødre

LOs sommerpatrulje er for 28. år på rad tilbake på veien, klare til å avdekke kritikkverdige forhold i arbeidslivet. Spesielt fokus er det på sommervikarer, en gruppe som ofte blir utnyttet av arbeidsgivere fordi ungdommen ikke vet hva de har krav på.

— I fjor opplevde vi ungdom med lønn nede i 40 kroner timen. Til og med bestemødre har vært innom standen vår, fordi de er bekymret over at barnebarnet ikke får det de har krav på, sier ungdomssekretær i LO, Lars K Berge.

Inne på Carlings er patruljen kommet i prat med Mefadal Abdelneisen. Han er ekstrahjelp i butikken, og er godt fornøyd med jobben sommerpatruljen gjør.

— Jeg har ofte stusset over i tidligere jobber hvorfor jeg ikke får lengre pauser, og har lurt på hva jeg har krav på. Da er det godt med et slikt tiltak, så man lærer litt, forteller butikkarbeideren.

Han har jobbet siden har var 13 år, men har ikke opplevd store overtredelser i yrkene han har vært innom. Dette er første gang han er i kontakt med en fagorganisasjon. Slik er det ofte skal man tro patruljens utsendte.

Funnet mye rart

— Mange unge vet ikke hva de har krav på, og ofte er vi den første kontakten de har med en fagorganisasjon, sier Kåheim, som deler ut en kjærlighet på pinne til Carlingsarbeideren.

Turen går videre til A-Salong, en frisørkjede med flere salonger i byen, og over 30 ansatte. Heller ikke der er det noe som strider mot lovverket. Dette til tross for at frisørbransjen ofte har vært det sorte fåret i bransjen.

— Ofte har vi funnet mye rart på frisørsalonger. Lenge opererte mange i bransjen uten tariffavtaler, sier Kåheim.

Marianne Iversen, daglig leder ved salongen, og Malene Simonsen (22), som nylig fikk fast stilling, møter patruljen med et stort smil. De er fornøyd med oppfølgingen de får.

— Det har vært mye rart i frisørbransjen, så jeg er veldig glad for at dere stikker innom, sier Simonsen, som er glad for at hun får det hun har krav på.

Frykten for arbeidsgiver

Ofte er det frykten for arbeidsgiver som står i veien. Mange tør ikke si fra før etter de er ferdige på jobb.

— Det hender vi snakker med ungdom som ikke tør å si noe når vi stikker innom. De ringer gjerne når arbeidsdagen er over og forteller hva som er galt, sier Alexandra Grønås.

De kan konstatere at de ikke fant noe uregelmessig ved de to bedriftene. Det er de fornøyd med.

— Det er viktig at steder hvor ting er på stell blir vist fram, sier patruljen.