Oddmund Ljosland, som også er grunneier på Ljosland, er i bitter strid med flere av bygdas grunneiere. De mener han profitterer på en sak han egentlig burde meldt seg inhabil i.

Ordføreren selv vil i minst mulig grad kommentere enkeltelementer rundt striden på Ljosland.

Stridens kjerne

Det hele startet da Åseral kommune i 2010 bestilte et nytt vann— og avløpssystem til Ljosland nord i Åseral til 11 millioner kroner.

I kontrakten fra kommunen ble det bestilt to overvannssystem, som entreprenørfirmaet Lindland Maskin i Lyngdal skulle bygge.Underveis i utbyggingen ble det bestemt å bygge et tredje overvannsystem som skulle gå tvers over eiendommen til ordføreren. Kommunen tok regningen.

Tips oss om forhold rundt denne eller liknende saker. Klikk her for epost-kontakt

Flere av bygdas grunneiere reagerer på at Oddmund Ljosland ikke meldte seg inhabil da det var snakk om å bygge dette tredje overvannssystemet på ordførerens eiendom.

E-poster og referater fra byggemøtet dokumenterer ordførerens dobbeltrolle. Ordføreren var med på befaringen på egen eiendom i forkant av det tredje overvannsystemet ble bestilt.

Der var også kommunens enhetsleder på driftsavdelingen, ordførerensfirmenning og selv grunneier på Ljosland, Kjell Ljosland.

Bestilte jobben på egen eiendom

Dagen etter befaringen sendte ordføreren en e-post til entreprenøren og prosjektledelsen i kommunen, der han skrev at han burde få anlagt et overvannssystem med 400 mm rør på sin eiendom. Fire timer etter e-posten sa Kjell Ljosland seg enig i at jobben skulle gjøres.

Daglig leder Sigve Lindland og prosjektleder Svein Inge Bjelland i Lindland Maskin bekrefter dette.

Lindland Maskin i Lyngdal var selskapet som var entreprenør til jobben på Ljosland. Foto: Jarle R. Martinsen

— Ordføreren hevdet at hans gamle system var blitt borte i forbindelse med vann- og avløpsjobben vi hadde gjort. Vi lette flere steder etter hans gamle rør, men fant aldri noe.

— Vi tok e-posten fra ordføreren og Kjell Ljosland som en bestilling om at overvannssystemet skulle anlegges på Oddmund Ljoslands eiendom, sier Lindland.

Tre uker senere deltok ordføreren selv på byggemøtet som formelt godkjente byggingen av overvannssystemet.

Vi stusset veldig på at ordføreren var med på møtet

— Vi stusset veldig på at ordføreren var med på møtet for å avgjøre jobben som skulle gjøres på egen eiendom, sier Sigve Lindland.

Burde ikke deltatt

— Jeg ser at ordføreren ikke burde deltatt på byggemøtene som omhandlet hans egen eiendom, sier prosjektleder i kommunen, Arne Austrud.

Ordfører Oddmund Ljosland vil ikke kommentere det som skjedde på egen eiendom.

Ordfører Oddmund Ljosland medgir at han burde ha "holdt seg mer i bakgrunnen" i Ljosland-prosjektet. Ut over det mener han at han ikke har vært inhabil i prosjektet tross sine mange roller. Foto: Jarle R. Martinsen

— Hva angår bestillingen av overvannssystemet hos meg, ble det gjort av en samlet byggekomité. Kommunens kontrollutvalg har ikke funnet noe kritikkverdig rundt min rolle, sier han.

Kommunens kontrollutvalg har ikke funnet noe kritikkverdig rundt min rolle

Overvannsystemet på Oddmund Ljoslands eiendom hadde isolert sett en kostnad på rundt 130.000 kroner, betalt av kommunen.

Undersøkte korrupsjon

I et anonymt brev til Åseral kommune ble ordfører Oddmund Ljosland beskyldt for å ha fått private fordeler av vann- og avløpsprosjektet.

— Beskyldningene om korrupsjon var så konkrete og alvorlige at vi ba fungerende rådmann Ellen Ubostad Haaland undersøke forholdene, sier leder av kontrollutvalget i kommunen, Lars Odin Engeli.

— Jeg undersøkte med de involverte ansatte, og konkluderte med at ordføreren ikke hadde oppnådd private fordeler, sier Haaland.

Rådmann Kjell Gunnar Olsen sier at ordføreren tvert i mot har fått ulemper etter prosjektet.

— Blant annet er en lavpumpestasjon plassert på hans eiendom som gir både lukt og lyd, sier Olsen.

Skader etter ubygging

Etter at vann- og avløpssystemet ble bygget, hevder flere av Ljoslands grunneiere at de har fått skader på eiendommene sine.

De har til nå ikke blitt enige med kommunen om erstatning, men skal møte kommunen i retten. De fire grunneierne mener at ordføreren burde meldt seg inhabil i saken – både når det gjelder beslutningen om å bygge et tredje overvannsystem over sin egen tomt, og i forhandlingene om erstatningskrav for skadene de er påført i forbindelse med overvannsprosjektet.

Jeg ser i ettertid at på grunn av kritikken som nå kommer, burde jeg vært mer i bakgrunnen

— Jeg ser i ettertid at på grunn av kritikken som nå kommer, burde jeg vært mer i bakgrunnen, særlig i forhandlingene med grunneierne som ikke er blitt enige med kommunen, sier ordfører Ljosland.

- Ordføreren burde meldt seg inhabil

Grunneierne Jan Ove Flodquist, Salve Ljosland, Bjørn Ljosland og Kristin Ljosland er sterkt kritiske til hvordan vann- og avløpsprosjektet på Ljosland har blitt håndtert fra Åseral kommunes side. Særlig kritiske er de til ordførerens rolle som selv er part og grunneier i området. Foto: Jarle R. Martinsen

— Det var svært belastende å møte kommunens øverste folkevalgte som motpart i erstatningsforhandlinger, samtidig som han er vår nabo, i familie og selv grunneier, sier grunneier Bjørn Ljosland.Da grunneierne skulle forhandle med kommunen om skader på deres eiendommer som de mener har oppstått under vann- og avløpsprosjektet, møtte de sin nabo, slekt, selv grunneier og part i saken: Ordfører Oddmund Ljosland.

Jeg opplevde det som direkte ydmykende

— Jeg opplevde det som direkte ydmykende. Han skulle meldt seg inhabil, sier Bjørn Ljosland.

Han og tre andre grunneiere har ikke blitt enige med kommunen om erstatning. Nå blir det rettssak mellom fire grunneiere og kommunen.

Kontrollutvalget i kommunen konkluderte med at ordfører Ljosland ikke oppnådde private fordeler.

Oversvømmes av vann

Hans Ackermann er en av grunneierne som er i strid med kommunen. Også han reagerer sterkt.

— At vi må forhandle med vår nabo og direkte part i saken om skadene på eiendommene, er vanskelig å ta inn over seg. Om ikke ordføreren skjønner dette, må det da være andre i kommunen som er opptatt av habilitet, sier han.

Om ikke ordføreren skjønner dette, må det da være andre i kommunen som er opptatt av habilitet

— På min eiendom er det skader på flere bygg. Et jorde er dessuten gjort så ujevnt at det ikke kan brukes skurtresker der. Kommunen har kun henvist saken til skjønnsretten, sier Hans Ackermann.

Mistet drikkevannskilde

Bjørn Ljosland forteller om skader på hans eiendom i etterkant av vann- og avløpsprosjektet.

Her gikk det i følge Bjørn Ljosland en bekk som han brukte til å gi dyrene sine vann fra. Nå er bekken lagt i rør i forbindelse med vann- og avløpsprosjektet. Det er blant stridstemaene i etterkant av prosjektet. Foto: Jarle R. Martinsen

— Kommunen har lagt en bekk i rør, den var drikkevannskilde for husdyr på beite. Jordet vårt er også i perioder oversvømt av sigevann fra vann- og avløpsgrøften. Dette blir stående i dammer, som fører til isbrann om våren, og dårlig og ødelagt avling.

Slik ser det ut på jordet til Bjørn Ljosland som gjør store skader på hans avling. Han og kommunen blir ikke enige om dette er et resultat av vann- og avløpsprosjektet. Foto: Privat

Nabo Salve Ljosland sier store steiner har blitt liggende igjen på hans tomt, og at han har fått skader på eiendommen. Han har ikke akseptert et tilbud fra kommunen om å ordne opp.

Bitter ettersmak

Flere grunneiere har godtatt kommunens tilbud om å ordne opp, men sitter ifølge dem selv med en bitter ettersmak.

— Det ble store skader på min eiendom. Det ble gravd et helt annet sted enn jeg skrev under på, sier Brit Ljosland Johansson.

I tillegg ble det gravd mye mer enn hun ble forespeilet. En gammel badstu, smie og 1,5 mål med bjørkeved bare forsvant, ifølge henne.

Jeg forsøkte å gå i dialog med kommunen om skadene, men ble etter hvert så lei at jeg bare ønsket å bli ferdig med saken

— Ingen tok kontakt med meg da planene ble endret. Jeg forsøkte å gå i dialog med kommunen om skadene, men ble etter hvert så lei at jeg bare ønsket å bli ferdig med saken, sier hun.

Det samme sier grunneier Jan Ove Pytten Flodquist. - Jeg ønsket også å bli ferdig og skrev under, sier han.