— Sammenslåing kommer, men til nå har vi hatt en kjedelig diskusjon om økonomi og effektivitet. Det blir fort en debatt om at byene ved kysten skal ta litt mer av innlandet nord for seg. Sånt blir det bare sentralisering av, og ikke noe skikkelig løft, sier hun.

Aasen synes Agders politikere skal sette seg sammen og tenke stort og nytt, basert på gammelt.

— Fjern fylkesgrensa og alle kommunegrenser. Tegn kartet på nytt. Økonomi er viktig, men kultur, identitet og tradisjonene på Agder må mye mer inn i diskusjonen, sier Aasen.

Tenker på tvers

Selv sysler hun med ideen om tre store Agder-kommuner, og hun tenker på tvers, ikke nord og sør:

• Kystregionen (stripen fra Lista-Arendal) Flekkefjord kan til Rogaland, Gjerstad og Risør til Telemark.

• Midtre Agder

• Øvre Agder.

Sig Tove Aasen er eneste politiker med ordfører i tittelen på Agder som bor både på fylkesgrensa og ei kommunegrense. Hun mener det tenkes alt for smått om kommunesammenslåing. I bakgrunnen er Iveland og Aust-Agder til høyre og Vennesla og Vest-Agder til venstre. Foto: Erling S. Hægeland

— Det er litt selskapslek, men også seriøst. Det blir alt for smått når Songdalen-ordføreren sier "det blir nok sammenslåing med Søgne" og Lillesand-ordføreren vil ha med Birkenes og Iveland, mens Bransdal i Vennesla synes Vennesla er stor nok og vi i Iveland vurderer hvor vi tjener mest på å gå, sier Sig Tove Aasen.Aasen vokste opp på Røyknes i Hægeland. Som ung jente opplevde hun å bli slått sammen med Vennesla, og som godt voksen bor hun på andre siden av elva, på Skisland i Iveland. Elva er både kommune- og fylkesgrense.

— Selv nå, femti år etter, strever jeg med å kalle meg venndøl. Jeg er hægedøl. Det er i kulturen og identiteten engasjementet ligger, og kulturen er ulik i Agder. Det er forskjell på sørlendinger med sjekte og egder med folkemusikk og lange tradisjoner. Derfor må dette inn i debatten om grensene, sier hun og kommer med et eksempel:

— Vegusdal i Birkenes er mye nærmere Evje både kulturelt og geografisk enn Lillesand.

Råbyggelaget

Hun synes det gamle Råbyggelaget er et godt utgangspunkt for en ny indre Agder-kommune, og hun er ikke redd det blir for stort. Aasen mener større regionkommuner vil skape mer lokalt engasjement og ekte lokaldemokrati, og sier at lokalt demokrati er mye mer enn mange små kommunestyrer som nesten ingen bryr seg om.

Råbyggelaget var ett fogderi og prosti for store deler av indre Agder for over 100 år siden.

— Uansett må innlandet gjenreises som kraft. Jeg tror ikke folk er klar over fraflyttingen i innlandet. Setesdalen har altså bare 3000 innbyggere nå, sier hun.

Kristiansand-Hovden

Hvis ikke Aasen får til sine "på tvers-kommuner" mener Aasen det likevel må tenkes stort. Da må byene ikke bare litt innover i landet, men helt opp til fjells.

— Å slå Evje og Hornnes sammen med de tre i Setesdal og Iveland, blir bare drøyt 7.000 innbyggere. Da er Kristiansand-Hovden mye mer spennende. En stor Otra-region fra hav til høyfjell kan gi kraft. Den vil også henge sammen identitets-messig, om enn kanskje ikke kulturelt, sier hun.

— Hva med fylkesgrensa?

— Lett. Vi trenger ikke fylkene.

- Interessant innspill

Førsteamanuensis på UiA og mannen bak Agderbyen-begrepet, Jon P. Knudsen, mener det er viktig at Sig Tove Aasen reiser indre Agder-fanen og bringer andre tanker inn i debatten.

— Det er en tradisjon og kultur i indre Agder som kysten ikke bare kan sluke. Derfor må kommune-debatten handle om mer enn funksjonalitet. Identitet og gjenkjennelse er også svært viktig, sier han.

— Hva tenker du om tre kommuner?

— For ekstremt. Lista-Arendal går ikke. Én stor kommune i indre Agder vil fort få for store avstander. Jeg oppfatter Aasens utspill først og fremst som en bekymring for indre Agders fremtid, og det er et sentralt poeng. Etter kommunalministerens besøk forrige uke, er debatten i gang. Toget går nå. Setesdølene bør røre på seg og si hva de ser for seg. Det vil avklare mye, sier Knudsen.