NEGATIV: Svein Bjerland synes det ser fint nok ut, men er negativ til pengebruken. Foto: Jarle R. Martinsen
FARLIG SIGNAL: Even Hogganvik liker for så vidt utseende, men mener det er et farlig signal å komme med om en fattig kommune skal bruke penger på noe slikt. Foto: Jarle R. Martinsen
MØTEPLASSEN: Slik ser møteplassen ut så langt - et betongdekke. Tre millioner kroner er prisen til nå. Foto: Jarle R. Martinsen
VIL HA: Kenneth Osberg møter vi i gågata - han er KrF-representant i bystyret. Han tror en slik møteplass blir bra for byen, og håper det er mulig å finne penger til formålet. Foto: Jarle R. Martinsen
UTVIKLING: Sadijo Saljanin og Meduna Botic bor i Mandal og synes en slik møteplass utvikler byen. - Men har kommunen råd til noe slikt, spør de. Foto: Jarle R. Martinsen

MANDAL: — Fire millioner kroner? Oj, det var mye penger, sier skoleelevene Ida Marie Klev, Lars Vegard Osestad og Kristian Helge Lia.

De har sammen med resten av klassen spist lunsjen sin på den omstridte møteplassen ved bybroa i Mandal - en møteplass som nå består av et betongdekke. Så langt vil den koste kommunen tre millioner kroner. Selve det oransje dekket på møteplassen koster ytterligere en million kroner.

MØTEPLASSEN: Slik ser møteplassen ut så langt - et betongdekke. Tre millioner kroner er prisen til nå. Foto: Jarle R. Martinsen

Torsdag fikk Mandal bystyre se hvordan området er tenkt gjennom fotoillustrasjoner. Den knappe 200 kvadrat store plattingen har et oransje dekke med ti pullerter.Det er den svenske kunstneren Maria Koolen Hellmin som står bak ideen. Hun er den samme som har designet den svært omtalte rogna på andre siden av elva mot kulturhuset Buen. — Byggekomiteen hadde mange forslag, og falt ned på hennes, sier landskapsarkitekt Espen Evensen Reinfjord fra Asplan Viak.

Som ventet tok det ikke lang tid i bystyret før utfallene mot møteplassen kom. Sterkest fra Frps Paul Storholt som synes dette er "oransje søppel".

Skeptisk til pengebruk

Fædrelandsvennen tok runden til folk på gata for å høre. Inntrykket er klart: Mandalittene synes det ser fint nok ut, men de er veldig skeptiske til å bruke penger i en kommune som kan bli nødt til å ta opp lån slik at de ansatte får lønn.

— Det ser utvilsomt flott ut med en slik fargeklatt i byen. Men det gir dårlige signaler om kommunen bruker penger på dette i en tid da det ikke er råd til vikarer og lærerbøker på skolen, sier for eksempel Even Hogganvik.

Liker ingenting

I gågata møter vi på Odda Holte Glomå. I tillegg til å være kritisk til pengebruken, liker hun verken møteplassen eller rogna.— Jeg skjønner ikke poenget med noen av delene, sier hun.

Svein Bjørland synes møteplassen ser fin ut, særlig muligheten for å slå seg ned og se ut over elva. - Men dette må i alle fall utsettes til kommunen får bedre råd eller kanskje droppe det helt, sier han.

Vi møter også på KrF-representant i bystyret, Kenneth Osberg. Han likte det han så torsdag kveld. - Det var stilig. Men klart: Det blir en utfordring å finne pengene til dette, medgir han.

Skape helhet

Reinfjord sier at tanken bak møteplassen er å skape en helhet mellom broa, rogna, Buen og møteplassen. - Fargen er en ting, den buede formen på alle elementene en annen, sier han.

Hvorvidt dette blir noe av, gjenstår å se. 20 av bystyrerepresentantene ga rådmannen fullmakt til å lete etter pengene i neste planperiode. Mindretallet på 15 ville legge hele prosjektet dødt med en gang.