Venstre-leder Trine Skei Grande er klar for siste innspurt i regjeringssonderinger. Onsdag skal partiet og stortingsgruppa si sitt. Foto: NTB scanpix

OSLO: – Det kan bli mørkt før møtet er ferdig, sa KrFs parlamentariske leder Hans Olav Syversen til NTB da han forlot møtet ved 19-tiden. Han ga seg tidlig av hensyn til barn og familie.

Et par timer senere var det for alvor blitt oppbruddsstemning i Nydalen. da forlot KrF-leder Knut Arild Hareide stedet, men forsikret at han var klar for nye samtaler onsdag.

– Det har vært en fin dag, lød den knappe kommentaren fra Høyres Jan Tore Sanner på vei ut. Han viste fram to epler og en paprika og sa at det var det eneste som var igjen etter en lang dag.

Statsrådkabalen

Tirsdag kom de første konkrete signalene om hvordan kongens råd skal settes sammen.

Venstre-leder Trine Skei Grande er klar for siste innspurt i regjeringssonderinger. Onsdag skal partiet og stortingsgruppa si sitt. Foto: NTB scanpix

Høyre-leder Erna Solberg skal være villig til å gi fra seg flertallet i regjeringskollegiet og sitte igjen med åtte statsrådposter for det største regjeringspartiet. Ifølge kilder i de borgerlige partiene somVGhar snakket med, ligger Frp an til å få fem statsråder, mens Venstre og KrF kan får tre poster hver.Men alt dette ligger fortsatt et stykke fram i tid. Først onsdag ettermiddag ventes det å bli klart hvem som blir med i en ny regjering.

Avgjørende dag

Ifølge informasjonssjef Sigbjørn Aanes i Høyre ligger det an til at partilederne møtes igjen onsdag morgen i Nydalen. Dessuten har alle de fire partiene har lagt opp til interne møter i løpet av onsdagen.

KrF-leder Knut Arild Hareide sa tirsdag morgen at den siste dagen blir «særdeles avgjørende».

– Det tror jeg alle forstår. Men vi har fulgt en plan over hvilke saksområder vi skal gå igjennom, og vi er i rute.

På spørsmål om han selv har bestemt seg for hvilket råd han vil gi partiet i spørsmålet om regjeringsdeltakelse, svarer han slik:

– Nei, men det må jeg gjøre i løpet av de neste 24 timene.

Siste innspurt

– Som gammel skøyteløper så vet jeg at det ikke alltid er de 9.000 første meterne som er avgjørende, men den siste 1.000-meteren, sier KrFs parlamentariske leder Hans Olav Syversen.

Partiene har gitt seg selv frist til onsdag før de setter strek for sonderingene og forankrer den videre prosessen i organisasjonene sine.

– Deretter er vi enige om at uansett hva slags råd vi får, så skal vi møtes igjen torsdag for å snakke om hvordan samarbeidet mellom oss fire partier vil bli de neste fire årene. Altså om det blir i regjering, eller om det ikke blir i regjering, sa Høyre-leder Erna Solberg mandag.

Ikke sikkert

– Vi har ikke dårlig tid, det er lenge igjen, sa Frp-nestleder Per Sandberg da han ankom Radisson-hotellet i Nydalen tirsdag morgen. I Fremskrittspartiet er sentralstyret referansegruppe i sonderingsfasen, mens landsstyret vil ta endelig stilling til et eventuelt ferdig forhandlet resultat.

Hos Venstre er det stortingsgruppa som tar beslutningen om veien videre betyr fortsatte sonderinger, forhandlinger eller brudd. Partileder Trine Skei Grande sier det er åpent når stortingsgruppa fatter sitt vedtak.

– Det er ikke sikkert at vi sier et rungende ja eller nei på gruppemøtet heller. Men jeg håper vi får et godt råd som vi kan jobbe ut ifra, og da behøver ikke det å være et ja eller et nei, sa hun tirsdag.

NTB får opplyst at gruppa sannsynligvis vil be om et råd fra landsstyret, som skal møtes noe senere onsdag ettermiddag.

Sovet dårlig

Hos KrF vil sentralstyret også bli involvert onsdag, men det er stortingsgruppa som bestemmer veien videre, får NTB opplyst. Partileder Knut Arild Hareide er spent på hva de siste timene bringer av avklaringer.

– Jeg har sovet litt dårlig, sier Hareide, som gjentar at det er helheten i sonderingsresultatet som vil avgjøre hva partiet bestemmer seg for.