KRISTIANSAND: — Det totale energiforbruket har gått ned i en periode hvor vi trener mer. Mange som sliter med overvekt begynner å trene for å øke aktivitetsnivået, men det funker ofte ikke. Det fungerer for å bli sprekere, men mange mister ikke mer enn et par kilo. Dette fordi vi beveger oss mindre på og etter jobb enn tidligere, sier overlege ved Sørlandet Sykehus Kristiansand, Vegard Nilsen, som mener mange overvurderer aktivitetsnivået sitt.

— Folk har et glansbilde av seg selv og hvor aktive de er. Det har de inntil de setter på seg en skritteller, da blir resultatet plutselig objektivt og målbart. Da får vi med oss det totale aktivitetsnivået som utgjøres av treningsaktivitet og hverdagsaktivitet til sammen.

Han viser til at en gjennomsnittlig europeer beveger seg 2700 skritt daglig. Verdens helseorganisasjon oppfordrer til minst 10.000 per dag.

Bevegelse: Vegard Nilsen foretrekker å klippe plenen med gressklipperen manuelt. - Det legges til rette for at vi skal slippe å bruke kroppen vår i dag, sier overlegen. Foto: Torstein Øen

— Mange tror at dersom de trener så løser de sitt inaktivitetsproblem. Trener du 45 minutter hardt tre ganger i uka så har det ikke så stor effekt på det totale aktivitetsnivået i løpet av uka. Døgnet har 24 timer så det er bare knapt én 24-del av et døgn tre dager i uka det trenes. Derfor er det av stor betydning hva du gjør resten av de 23 timene i døgnet og hva du gjør eller ikke gjør de fire dagene i uka du ikke trener, sier Nilsen, og fortsetter:

— Dersom du erstatter én times daglig tv-titting med husarbeid, hagearbeid eller andre oppegående aktiviteter økes den ukentlige forbrenningen mye mer enn ved tre harde treningsøkter per uke.

Stillesittende livsstil

Overlegen har også fanget opp et annet urovekkende mønster når mange begynner å trene.

— Hva skjer når mange begynner å trene? Flere studier har vist at etter at de har trent kompenserer de med å sitte og hvile enda mer enn før slik at det totale aktivitetsnivå ikke endrer seg i det hele tatt.

Nilsen mener at hovedgrunnene til at vekten øker og formen blir dårligere ligger i at vi i dag har stillesittende jobber – en stillesittende fritid – og at vi sitter i en bil eller buss til og fra jobb.

— Før i tiden trente de ikke, men de hadde jevnt høy aktivitet uten høy puls i stedet for å sitte i ro på et kontor. Derfor hadde en gårdbruker for 60 år siden et like høyt energiforbruk som for eksempel toppidrettutøvere som Petter Northug, som trener hardt i noen timer for så å ligge helt rolig etterpå.

Blåbærplukking: Vegard Nilsen liker å tilbringe tid ute. Han anbefaler folk til å ta turen for å plukke bær i skogen. Selv kan han gjøre det hjemme på naturtomta i hagen. Foto: Torstein Øen

Overvurderer treningseffekten

Han mener mange overvurderer betydningen av trening og undervurderer betydningen av hverdagsaktivitet.

— Vi må redusere tiden brukt til å ligge og sitte. Sove må vi og sovetiden bør ikke reduseres, men tiden vi bruker foran tv og pc må man diskutere med seg selv – forutsatt at man vil øke sitt aktivitetsnivå, sier Nilsen.

Han viser til tall fra Transportøkonomisk institutt, som viser at 50 prosent av alle reiser under én kilometer skjer med bil, og at 50 prosent av alle bilturer er under fem kilometer.

— Det handler om å bruke kroppen som transportmiddel om du skal noe. Man må benytte mulighetene hverdagene gir for å bruke kroppen og sørge for gode aktive rutiner i hverdagen, sier Nilsen.

- Effekten av hverdagsaktivitet undervurderes

Flere eksperter mener at folks stillesittende hverdag er et problem som samfunnet må ta ansvar for å løse.

— Skolene, bedriftene og kommunene må kompensere for at man har innført en mer stillesittende livsstil. Alle aktørene må bidra til en mer aktiv hverdag med å få folk opp av stolen oftere, sier fysisk aktivitet og helserådgiver, Egil André Bjørgen.

Foruten stillesittende arbeid trekker han frem eksempler som heiser, fjernkontroller, biler, datamaskiner, snøfresere og motoriserte gressklippere som eksempler på moderne hjelpemidler som gjør det enkelt å droppe hverdagsaktiviteten.

Lek: Å tilbringe tid ute sammen med barn eller kjæledyr er noe legen anbefaler som en fin hverdagsaktivitet. Både på grunn av det sosiale og aktivitetsmessige. Foto: Torstein Øen

— Vi har fått så mange hjelpemidler i dag at vi har mistet mye av hverdagsaktiviteten og det koster oss mye helsemessig, sier Bjørgen, og fortsetter:

— Hverdagsaktiviteten blir undervurdert. Mange som har vært og trent tenker at det holder med aktivitet for i dag, men det er viktig å opprettholde aktivitetsnivået for det, sier Bjørgen, som også er utdannet ernæringsfysiolog.

Førsteamanuensis ved fakultetet for helse- og idrettsvitenskap ved Universitetet i Agder, Sveinung Berntsen mener også at samfunnet har skylda for at folk blir stillesittende. Han mener å se en tendens til en større spredning i aktivitetsnivået blant landets befolkning.

— Trenden er at vi får en større spredning på folk. Vi får flere som har blitt veldig aktive, men også flere som ikke trener i det hele tatt sammenlignet med tidligere, sier Berntsen.

Han mener det å unngå stillesitting er av stor betydning.

— Reiser man seg opp av stolen og beveger seg jevnlig brukes muskulaturen og energi, noe som er med på å forebygge risikoen for fedme og diabetes type to.