MANDAL: — Det må være mulig å kombinere et arbeid for en lokalisering i vår kommune med at vi står samlet i kampen for lokalisering i Agder. Flere gode lokaliseringsalternativer vil styrke våre muligheter for at ett av alternativene i Agder blir valgt, skriver Mandal-ordfører Tore Askildsen i et notat til bystyret.

Han er altså ikke redd for at Agder-kommunene nå konkurrerer så hardt innbyrdes at hele fengselssaken går i stå.

— Det er stor enighet blant ordførerne i Agder om at en vil stå sammen for å sikre en lokalisering av et nytt fengsel i Agder. Fylkesordførerne og andre har understreket at en ikke må komme i en situasjon som gjør at kommunene settes opp mot hverandre på en slik måte at vi mister slagkraft utad i forhold til besluttende myndigheter, skriver Askildsen.

Syv kommuner

Fra før har Lillesand, Evje og Hornnes, Froland og Vennesla gjort fengsel til lokal kampsak. Farsund og Hægebostad er også i gang med å finne tomter, slik at de kan melde seg på i kampen. Mandal blir den syvende kommunen som kaster seg på.

Foreløpig har ingen i staten sagt at Agder får nytt fengsel, men Justisdepartementet holder på med en utredning om fengselsstruktur. Det er også avdekket at politiet på Agder bruker flere titalls årsverk på fangetransport, fordi landsdelen mangler et moderne fengsel.

Ordfører Askildsen i Mandal ber bystyret om å fremme et forslag til lokalisering. Han foreslår at et det settes i gang et arbeid for å presentere et alternativ med nytt Agder-fengsel lokalisert nær traseen til den nye E39 som kommer om noen år, og at dette tas hensyn til i utarbeidelsen av ny kommuneplan for Mandal by.

Konsulenthjelp

Tirsdag vedtok politikerne i Vennesla å engasjere ekstern konsulent til å hjelpe seg i kampen med å få fengselet til Vennesla. Venndølene vil sette i gang en større utredning som skal peke på fordelene med fengsel i denne kommunen. Kristiansand har meldt støtte til Venneslas kamp.

Fengsel var ett av de store diskusjonstemaene da 24 av Agders 32 ordførere hadde ordførertur til Barcelona forrige uke.