MANDAL: Ambulansearbeideren får refs for å ha vært kritisk overfor vakthavende turnuslege, mens pasienten hørte på. Hendelsen foregikk ved Mandal legevakt 25. januar.

En pasient var hentet til legevakta på grunn av brystsmerter. Ved ankomst legevakten, konstaterte legen at ambulansearbeideren ikke hadde sendt EKG (hjerterytmen) til Sørlandets sykehuset, slik han skal i henhold til regelverket.

Kritisk til legen

Under hele undersøkelsen av pasienten stilte ambulansearbeideren seg kritisk til hvor legen undersøkte vedkommende.

Da legen ville sende pasienten til sykehuset med ambulanse, motsatte ambulansearbeideren seg dette. Han mente det fikk holde at pasienten kjørte privatbil.

Konflikten endte til slutt med at pasienten likevel ble kjørt til sykehuset i ambulansen.

Måtte forsvare

Hendelsen bekreftes av sykepleier som var til stede, som i sin rapport skriver at legen måtte forsvare sine avgjørelser overfor ambulansesjåføren.

Helsetilsynet i Vest-Agder uttaler at det ikke er opp til en ambulansearbeider hvorvidt ambulanse skal brukes eller ei, men opp til legen.

"Ambulansearbeiderens samhandling med legevaktlegen har ikke på alle punkt vært i samsvar med forsvarlighetskravet", konkluderer fylkeslege Kristian Hagestad på vegne av Helsetilsynet.