LYNGDAL: – Fylkeskommunen vil framover ha lite handlingsrom, og vi må være forsiktige med å iverksette nye prosjekter. Det er likevel ikke noen krise, sa fylkesvaraordfører Thore Westermoen (KrF) da årsregnskapet for 2012 ble lagt fram i fylketinget.

Høyres Sally Vennesland mener fylket framover må føre en streng budsjettdisiplin. I tillegg til store lønns— og pensjonskostnader er hun bekymret over at det har vært flere overskridelser på prosjekter i kommunene som fylkeskommunen har bidratt økonomisk til.

Venstres Anne Margrethe Larsen mener fylkeskommunen bruker mer enn den bør, og lurer på om det vil være mulig å redusere pensjonskostnadene ved å motivere dyktige seniormedarbeidere til å stå lengre i arbeid.

Som mange andre fylkeskommuner har også Vest-Agder vanskelig for å beregne hvor store de årlige pensjonspremiene blir. Det frustrerer de folkevalgte, som får et utfordrende budsjettarbeid.

Må prioritere

– Fylkeskommunen har bidratt med tilskudd til store prosjekter ute i kommunene som blant annet Buen og Kilden. Framover må vi prioritere det viktigste, og for mitt parti er det vei og skole, sier Christian Eikeland (Frp).

Anne Margrethe Larsen er bekymret over at antall ansatte i fylkeskommunen bare fortsetter å øke. Fylkesrådmann Tine Sundtoft forklarer at økningen i all hovedsak skyldes flere elever og klasser i de videregående skolene. I administrasjonen har effektiviseringer ifølge Sundtoft gjort at antall årsverk har gått ned.

Beholder overskudd

Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet fikk ikke de andre partiene med seg på å ta 1,5 millioner kroner fra Tangen videregående skoles oppsamlede overskudd, og gi dette til Voksenopplæringens karrieresentrer i Kristiansand og Lindesnes.

Toril Runden (Ap) argumenterte forgjeves med at Voksenopplæringen ville kunne hjelpe vanskeligstilte innvandrere til videre studier og arbeid. Hun mener det ikke bør være automatikk i at en skole som ikke klarer eller velger å bruke hele driftsbudsjettet sitt, fritt kan beholde alle midlene til investeringer.

– Alle er nok enige om at Karrieresentrene er viktige, men fylket må prioritere formål der vi har forpliktelser, mener Anne Margrethe Larsen (V).

Sally Vennesland mener også det blir feil å straffe Tangen videregående for å ha klart å legge penger til siden.