LYNGDAL: — Sammenslåing av barnetrygd, fødselspenger, kontantstøtte og andre ordninger til én ny ordning, kan virkelig ha noe for seg. Det kan sikre skikkelig og reell valgfrihet for småbarnsforeldre. Et veldig spennende innspill, sier Grøvan til Fædrelandsvennen.

Aps stortingskandidat Kari Henriksen mener "mammalønn" vil få dramatiske konsekvenser for likestillingen og arbeidslivet hvis den blir gjennomført.

Det er Lise Christensen i morsrolle-organisasjonen "Tid for barn" som har fremmet forslaget, som ble omtalt i Vårt Land mandag.

262.000 i året

Christensen omtaler det som mammalønn og summerer kostnaden med barnehagetilskuddet til kommunene, barnetrygd og engangsstønad. Slått sammen vil det kunne gi foreldre 262.000 kroner i lønnsinntekt til barnet er to år.

Christensen åpner for at mammalønn innføres som eneste ordning for småbarnsforeldre, men hun har ikke tatt stilling.

— Lik lønn for likt arbeid er jo et godt prinspipp. Mammalønn, som selvsagt også kan være en pappalønn, kan enten innføres som den ene universelle ordningen for alle, eller den kan etableres for de som kommer utenfor foreldrepenger/permisjon. Målet er at flere velger å bruke tid på sine barn de første årene, sier Christensen.

Grøvan kaller ideen "veldig spennende", men han mener hjemmelønn må komme som et alternativ til jobb/foreldrepenger/permisjon.

— Mitt utgangspunkt er reell valgfrihet og at sammenslåing av flere ytelser til en samlet "lønn" virkelig kan være en god idé som vi bør se mer på, sier Grøvan.

Han minner om at omsorgslønn for å være hjemme ikke er en del av KrFs politikk ennå, men at det kan bli det.

KrF-er advarer

KrFs familiepolitiske talsmann, Øyvind Håbrekke, frykter at hjemmelønn vil forrykke balansen i arbeidslivet.

— Å øke anerkjennelsen og verdsettelsen for foreldre som velger å være hjemme med barn, er viktig. Men med hjemmelønn vil mange faktisk tjene på ikke å gå ut i jobb igjen. Det vil være et helt nytt prinsipp, sier Håbrekke.

KrF ønsker å øke permisjonstiden til 68 uker, øke fødselspengene til 165.000 kroner og øke og utvide kontantstøtten. Håbrekke mener det er en modell som bedre balanserer mellom de som ønsker å jobbe og de som ikke er i jobb.

- Mange steg bakover

Aps Kari Henriksen ser ingen grunn til å utrede saken:

— Mammalønn er et radikalt forslag som betyr at en rekke kvinner vil havne utenfor arbeidslivet for alltid. En meget dårlig idé. Det er dramatisk for likestillingen og vil ta samfunnet mange steg bakover, sier hun.

Henriksen tror kvinner som lønnes for å bli hjemme to år fort vil miste muligheten til arbeid. Hun minner om hvor fort omstillingen skjer i arbeidslivet i våre dager.

— Ap står for arbeidslinjen. Vi må beholde den skal vi greie å opprettholde velferdssamfunnet, sier Henriksen.

Hun tror dessuten ikke at moderne foreldre vil velge "mammalønn".

— Forslaget retter seg først og fremst mot mødre. Jeg tror ikke fedre vil godta det. De ønsker i dag å ta permisjon for å delta i omsorgen. Jeg vil advare mot en politikk som passivt belønner noen for ikke å arbeide. Vi må heller fortsette med å tilrettelegge slik at arbeid og omsorgsansvar kan kombineres, sier hun.