KRISTIANSAND: Det var de to kraftigste endringene da Høyre, Pensjonistpartiet, KrF og Frp tirsdag la fram sitt budsjett-opplegg for Sørlandets hovedstad neste år.

— Radikal endring

— Vi gjør en radikal endring i rusomsorgen. Poenget er rusfrihet. Da må vi bruke private og ideelle organisasjoner langt mer. Vi vil derfor utrede om enkelte rusmisbrukere skal miste sin kommunale bolig mens de istedet tilbringer ett til to år i en privat institusjon, sa Frps Tor S. Utsogn på pressekonferansen i rådhuset.

— Justvik skole blir et spennende prosjekt hvor private skal bygge og teknisk drive. Detaljene er ikke klare. Men vi skal så leie tilbake. Dette blir et spennende forsøk for å se om private kan drive billigere og bedre enn kommunen. Får vi dette til, kan det bli flere liknende prosjekter, sa KrFs Jørgen Kristiansen.

Holder gjeldstaket

En annen grunn er at de borgerlige ikke vil tukle med sitt eget vedtatte gjeldstak på 5,3 milliarder kroner. Gjelda vil komme så tett på taket i 2017 at nytt sykehjem sannsynligvis må flyttes litt på for å holde taket.

Ordfører Arvid Grundekjøn mener budsjettet har klar ideologisk retning. Han sa at kommunen ikke kan gjøre alt for alle, og mener Kristiansand nå går mer i retning av samarbeid med frivillige og private om viktige oppgaver.

De borgerlige mener de endrer lite på rådmannens opplegg. De ga rådmann Thor Sommerseth ros for å ha tatt signaler og kommet med et budsjett i de borgerliges ånd.

— Vi reduserer eiendomskatten med 2,7 millioner kroner i 2017. Det kommer i tillegg til rådmannens kutt. Det utgjør nesten fem prosent reduksjon samlet. Skatten vil gå ned fra 6,35 promille i år til 6,088 promille i 2017, sa Utsogn.

Mange tilskudd

Ellers er det en rekke mindre påplusninger fra de borgerlige.

• Blå Kors får 600.000 kroner til Barnas stasjon, for familier som sliter

• Betania-menigheten får 250.000 kroner til musikalen "Who he is" i Kilden neste år.

• Det gis en million ekstra til private rusbehandlingsplasser.

• Fritidsklubben på Flekkerøy får 150.000 kroner.

• Det bevilges 1,08 millioner kroner ekstra til dåpsopplæring.

• Det settes av en million ekstra til vedlikehold av fortau i Kvadraturen og en million ekstra til asfalt.

• Det bevilges 150.000 kroner til samlivskurs

• Skoleprosjektet for skilsmissebarn "Vanlig, men vondt" får 460.000 kroner neste år.

Det bevilges 500.000 kroner slik at begravelser på Oddernes kan skje med større tidsintervall.

Rushtidsavgiften

De borgerlige vil utrede privat utbygging av idrettshall på Tveit i 2017. De vil også forberede salg av Kongensgate skole og Musikkens hus. 25 millioner fra salget legges inn i budsjettet, men ordføreren sier de regner med å få mye mer for disse to byggene.

De borgerlige vil også utrede om rushtidsavgiften kan avvikles.

— Vi ber rådmannen komme med en sak til oss. Dette må også avtales med nabokommunene, men ønsket vårt er klart, sier Høyres Hans Otto Lund.