Ved 10-tiden fredag ble reven senket fra taket på den tidligere tobakksfabrikken ved Vige øst for Kristiansand. Her har den stått siden 1988. Foto: Torstein Øen
Asbjørn Fredrik Asbjørnsen (t.h.) overtok fabrikken da faren døde i 1985. Her sammen med broren Paal Bernhard Asbjørnsen, som også jobbet i familiebedriften. Foto: Torstein Øen

Følelsene lå som et teppe av tobakksrøyk over de få fremmøtte på Vige, ved E 18 øst for Kristiansand.

— Visst er det vemodig, men vi eier ikke reven lenger. Reven har fulgt oss siden 1931, jeg er født og oppvokst med den. Men vi solgte alt i 2007, inkludert varemerket reven, vi har akkurat feiret 160-årsjubileum. Nå avsluttes kapitlet om tobakksfabrikken, fastslår Asbjørn Fredrik Asbjørnsen (62), siste eier av fabrikken.

Går til opphogging

— Og nå skal du ha den på veggen hjemme?

— He he, den er nok for svær for det. Den er ikke noe å samle på, og går til fillemannen, svarer Asbjørnsen.

Asbjørn Fredrik Asbjørnsen (t.h.) overtok fabrikken da faren døde i 1985. Her sammen med broren Paal Bernhard Asbjørnsen, som også jobbet i familiebedriften. Foto: Torstein Øen

Den halvannen tonn tunge reven på Vige så dagens lys i 1988, da fabrikken flyttet fra Eventyrgården i Kvadraturen. Også her var reven et kjent symbol på taket.Flere har tryglet dem om å la reven være i fred. Selv leietakerne i det gamle fabrikklokalet på Vige ville gjerne beholde det røde metalldyret på taket, selv om 25-åringen var ved skrantende helse nå.

Revejakt i 1996

I et år da den norske reven er blitt verdenskjendis, takket være Ylvis-brødrene, fjernes den fra taket i Kristiansand.

— Det er litt rart. Nå har alle kjempet mot tobakken og reven i alle år, så vil plutselig alle ha den der. Den er blitt et slags velkommen-til-Kristiansand-skilt, og er blitt kjent for både unge og gamle, mener Asbjørn Fredrik Asbjørnsen.

Reven har så visst vært jaktet på. Skiltet ble i 1996 innrapportert til Helsedirektoratet av en tilfeldig forbipasserende bilist, som mente den var ulovlig tobakksreklame. Bilisten fikk medhold, men Asbjørnsen påklaget vedtaket og vant fram til slutt. Reven kunne stå på bygget til evig tid.

— Jeg skulle gjerne komme i kontakt med bilisten for å gi en blomst eller flaske vin. Han ga oss mye gratis reklame i et par år, smiler Asbjørnsen.

Skulle vært bjørn

— Hvordan ble reven deres symbol?

— Min bestefar hadde egentlig valgt bjørnen, det var en tid alle skulle ha sin logo. Men så kom Tiedemanns Tobaksfabrik på banen, de hadde allerede registrert bjørnen. Da gikk bestefar inn i Asbjørnsen og Moes eventyr, der han fant den lure reven, forklarer Asbjørnsen.

A. Asbjørnsens Tobaksfabrik AS ble slettet som selskap i fjor. I 1999 omsatte fabrikken for over 60 millioner kroner, og oppnådde et resultat før skatt på 11,5 millioner. På det meste var det rundt 60 ansatte.Familien har siden byttet bransje fra tobakk til eiendomsutvikling. Asbjørnsen Holding, som den tidligere tobakkssjefen eier sammen med sine to døtre, omsatte i fjor for 16,8 millioner kroner.

For den som måtte lure: Reven sa ingenting, ikke et eneste klynk, under sin siste reise.