LILLESAND: — Skjermbruken i hjemmene er helt klart en utfordring for familielivet. Lesebrett, telefoner og bærbare laptoper har på mange måter erstattet avisens plass i dagligstuen, men de elektroniske kanalene kan virke mye mer frustrerende på partneren enn avisen, sier Cecilie Thunem-Saanum.

Frustrasjon

40-åringen, som holder til i Lillesand, startet sin egen bedrift i 2004 og holder foredrag over hele landet om kommunikasjon, sosiale medier og tidsbruk. Hun er også en aktiv blogger og får mange tilbakemeldinger på foredragene hun holder.

— Når jeg sier at bruken av elektroniske kanaler kan virke mer provoserende enn avisen, er det fordi på nett kan du kommunisere med andre. Dersom partneren føler seg utestengt fra denne dialogen kan det føre til frustrasjon og irritasjon, sier Thunem-Saanum.

Føler seg oversett

Hun oppfordrer folk til å være åpne om hva de driver på med på nettet og være bevisste på hvor mye tid de bruker.

— Mange er sosiale medier fordi de ønsker å bli sett av andre enn han eller hun de deler stue med. Den andre føler seg ikke sett. Jeg synes det er en god idé å involvere den andre i hva en gjør på nett. Vi er ofte forutinntatte. Har vi ikke svar, lager vi våre egen sannhet om hva den andre gjør.

— Hvordan da?

— Du kan for eksempel være tydelig på at "nå prioriterer du å bruke tid på sosiale medier". Det nytter ikke å forsøke å være til stede på sosiale medier og i samtalen hjemme samtidig. Det kjenner jeg fra min egen hverdag. Virkeligheten farer så fort forbi på twitter at du ikke kan være innpå av og til, om du er aktiv i en dialog. Diskusjonen foregår der og da. Da er det bedre å si i fra at du blir opptatt i et kvarter med en diskusjon, i stedet for å prøve å være begge steder samtidig, sier Thunem-saanum. Og fortsetter:

— Utfordringen er ofte at det kvarteret fort blir til tre kvarter.

Har tid

På foredragene sine spør hun alltid deltakerne om de opplever at de har god tid. Det er gjerne aldri mer enn 2-3 prosent som rekker opp hånden.

— Når jeg spør hvor mange som er inne på Facebook daglig rekker 60-70 prosent opp hånden. Gjennomsnittiden du bruker når du åpner Facebook-kontoen er 20 minutter. Det sier meg at vi kanskje kan bli litt mer bevisste på tidsbruken vår, sier Thunem-Saanum.

Oppmerksomhet er basis

Hun viser til amerikanske og engelske studier på sosiale medier som tar opp i seg denne problemstillingen. En artikkel i det anerkjente magasinet Harvard Business review omtalte nylig problemstillingen og understreket at oppmerksomhet er en basisingrediens i etter hvert forhold.

— Når du sitter bak en skjerm oppleves du som uendelig langt borte. Du får lett noe jeg kaller for "skjermtrynet". Ett stressende konsentrert uttrykk som ikke signaliserer harmoni og åpenhet. Vi virker utilnærmelige. Jeg kjenner til venner som har fått beskjed om å roe ned bruken av sosiale medier fordi partneren synes det tar for mye oppmerksomhet og fordi de føler seg utestengt, sier Thunem-Saanum.

— Hva er gode råd hvis en ønsker å unngå de store frustrasjonene rundt nettbruken i hjemmet?

— Vær tydelig på når du er opptatt på nett, involver partneren i hva du holder på med og vær bevisst på hvor mye tid du bruker på nett, sier kommunikasjonsrådgvieren.