ET AV NORDENS STØRSTE: Museet er på 17 000 kvadratmeter og inneholder kunst fra mange ulike kunstepoker, fordelt på ni etasjer. Foto: Kristin Ellefsen
MANGE BESØKENDE: Museet er en populær severdighet i Århus. – Jeg kommer hit en gang i måneden for å bli inspirert til å lage egen kunst, sier Martine Skovmand. Foto: Kristin Ellefsen
LEK OG FARGER: Nedenfra blir museets besøkendAROS 02: MANGE BESØKENDE:e til levende kunst. Vandrende silhuetter i ulike farger, og her er det rom for å leke seg. Foto: Kristin Ellefsen
BOY: Denne skulpturen er en fem meter høy og 500 kilo tung. Man kan se blodårer og detaljer fra menneskekroppen på gutten. – Øynene er helt fantastiske, og ser så ekte ut, sier besøkende på museet, Ulla Pedersen. Foto: WILLY GRAUBY
PRIVAT GUIDE: Flemming Ravn er på Aros Kunstmuseum for første gang. Med seg har han en personlig guide og venninne, Martine Skovmand. Foto: Sara Melissa Frost

ÅRHUS: Aros kunstmuseum er et av Århus mest besøkende severdigheter. Museet er et bilde— og opplevelseshus for barn og voksne.

Nedenifra ser man opp mot en fargerik oase. Mennesker vandrer som sorte silhuetter fra en farge til en annen. Dette kan man kalle levende kunst. Vi måtte opp i høyden og utforske fargeglassene selv.

Jomfrutur

Vi er ikke de eneste som er her for første gang. Flemming Ravn har tatt turen til Aros. Med seg har han en privat guide og venninne, Martine Skovmand.

– Jeg er heldig som har min egen personlige guide. Hun kommer jo hit en gang i måneden, sier Ravn.

De to har akkurat vært oppe i regnbuen, som har 360 graders utsikt over Århus by.

– Det var utrolig gøy å se byen fra nye vinkler og i andre farger, sier Ravn.

Finner inspirasjon

Martine Skovmand fra Århus elsker atmosfæren på museet, og får ny inspirasjon til å lage sin egen kunst ved å ta turen hit.

– Jeg er selv hobbykunstner, og maler blant annet etter fotografier. Hver gang jeg kommer til kunstmuseet får jeg nye inntrykk, sier hun.

På vei opp mot den fargerike høyden er det en virvel av trapper som fører oss til toppen. Etter flere hundre steg, og et bevisst valg om ikke å ta heisen, ankommer vi svette og andpustne til en slående utsikt.

– Denne utsikten var en flott start på omvisningen på museet, og jeg ser frem til å se resten av det Aros har å by på, sier Flemming Ravn.

Åtte etasjers kunsthistorie

Aros er med sine 17.700 kvadratmeter fordelt over ni etasjer et av Nord-Europas største kunstmuseer. I hver etasje kan man finne ulike kunstepoker, og dermed vidt forskjellige kunstverk. Vi tar turen ned sirkeltrappene og stikker hodene inn i hver epoke. Museet er for alle, også de som ikke er eksperter på kunst.

I første etasje er det plassert en stor gutt, kalt ”Boy”. Han sitter på huk og armene gjemmer hodet, øynene ser usedvanlig realistiske ut til å være en skulptur. Gutten er fem meter høy og veier 500 kilo.

– Øynene er helt fantastiske. De ser så ekte ut, og han ser ganske redd ut, sier Ulla Pedersen mens hun betrakter skulpturen.