Trangt om plassen: Snekkerne i guttegruppa Gløgg filer og pusser på et nytt prosjekt i 2. etasje på bedehuset. Fra venstre i rutet jakke står Vegard Haaland Knudsen (13), i sort jakke Julian Lunde (12), med blå jakke Johannes Børnes (9) og med rød lue Jon Systad (9). Foto: Reidar Kollstad
Parkeringstrøbbel: Elsa Førland sørger for at nyankomne gjester til bedehuset finner en plass å parkere. Foto: Reidar Kollstad
Ser på basarvarer: Marie Tønnessen (80). Foto: Reidar Kollstad
Søgne Soul Children Foto: Reidar Kollstad

SØGNE: — Søgne er ei flott bygd, men her finnes ikke areal øremerket allmennyttige formål, sier Jan Olav Brufjell, leder av koordineringsgruppa for nytt menighetssenter i Søgne.

Menighetshuset på Lunde står til forfall, og Bedehuset Betania i Høllen er for lite og uegnet, ikke minst på grunn av plasseringen tett opptil boligfelt.

— I forhold til naboene er parkeringen det største problemet vi har, vi får en del klager på det. De er, forståelig nok ikke begeistret over at det blir parkert i deres innkjørsler og parkeringsplasser, sier Reidun Haaland Knudsen, leder av styret for bedehuset Betania i Høllen.

Forstyrrende støy

Huset ble bygd for 20 år siden, men er langt fra dimensjonert for dagens aktivitetsnivå.

— Vi fyller huset hver eneste ukedag med kor- og bandøvelser, gutteforening, basar og bønneskole – for å nevne noe. I helgene er det ungdomstreff og søndagsskole. Folk oppfordres til å sykle og gå i den grad det er mulig, og noen må parkere langt oppover på Hølleveien, forteller Haaland Knudsen.

— Støy er også et problem. De ulike aktivitetene forstyrrer hverandre, derfor ønsker vi oss et lokale vi kan skreddersy til dagens behov, med flere lydtette rom. Støy er også et problem overfor naboene, ikke minst i helgene. Der det er ungdom, blir det liv – og lyd – sånn er det bare, fremholder Brufjell.

Vil ha Agderstrand

Han leder gruppa som har satt seg fore å skaffe tomt til et nytt menighetssenter. Det gamle menighetshuset på Lunde er kondemnert, og etter en lengre prosess har også styret for Betania i Høllen kommet fram til et vedtak som åpner for salg. Dermed mangler bare ei ny, stor tomt. Og menigheten vet hva de ønsker seg, nemlig området på Sangvik hvor leirstedet Agderstrand ligger, og som i dag eies av Normisjon region Agder.

— En reguleringsprosess med påfølgende byggesøknad vil ta altfor lang tid. Vi trenger nye lokaler nå, sier Brufjell.

Normisjon har ønsket å selge Agderstrand, primært for å utvikle området til boligformål. Men sist uke avviste plan- og miljøutvalget søknaden om omregulering. I helgen fattet årsmøtet i Normisjon vedtak om å selge stedet. Her heter det at "Søgne Normisjon med samarbeidspartner gis en fortrinnsrett ved salg av Agderstrand på ellers like vilkår".

Penger på bok

— Den samarbeidspartneren er oss, fastslår Brufjell.

— Har dere økonomiske muskler til å kjøpe Agderstrand og bygge nytt?

— Vi mener det. Vi har to eiendommer å selge, og vi har dessuten litt på bok, sier Brufell.

— Lokaler til menighetskontor, som også planlegges inn i et nytt senter, er en kommunal oppgave. Leieinntekter derfra bidrar til finansieringen. Dugnad, givertjeneste og sponsorer er andre inntektskilder som er med i regnestykket, fremholder Kari Brunvatne Kleivset, leder av menighetsrådet.