LYNGDAL: — I Høyre har vi vedtatt å legge ned fylkeskommunene. Vi ønsker også færre og mer robuste kommuner, og målet vårt er å få i gang en prosess der vi flytter flere oppgaver til kommunene, sier Lyngdal-ordfører og førstekandidat i Høyre, Ingunn Foss.

Hun vil ikke si noe om hvordan hun ser for seg en ny kommunestruktur etter valget, men at fordelen med storkommuner er mindre byråkrati og bedre tjenesteyting.

— Vi har bra interkommunalt samarbeid i Lister-regionen, men vi hadde kuttet unødvendig byråkrati med Lister som én egen kommune. Men om det er fornuftig å gjøre må prosessen vise, sier hun til Fædrelandsvennen.

Politikere på tur

GRUPPEBILDE: Steinar J. Olsen har en lang tur foran seg, og for hver kilometer han går ender 1000 kroner opp hos en ideell organisasjon. Her er han sammen med lokalguide Ingvald Tjørnhom, politikerne Ingunn Foss, Freddy de Ruiter, Kari Henriksen og hotelleier Stig Ubostad. På hver etappe får han følge av en lang rekke ulike mennesker. Foto: Henrik Ihme

Mandag trådte Ingunn Foss opp for å følge Stormberg-sjef Steinar J. Olsen litt på sin tur gjennom Agder-heiene, som også blant andre fikk følge av stortingsrepresentantene Freddy de Ruiter og Kari Henriksen (begge Ap).Olsen ønsket å drøfte hvordan politikerne ønsker å styrke Sørlandet som region, blant annet ved drastisk å endre på fylkesstrukturen.

I et brev til turdeltakerne tar han opp diskusjonen rundt sammenslåing av Agderfylkene og fylkesbytte for kommuner, som han mener har vist seg å være et blindspor for Sørlandet.

Olsen ser heller at fylkeskommunen legges ned, og at oppgavene overføres til nye storkommuner, samt at enkelte forvaltningsoppgaver overføres til staten.

— Bedre styring

GUIDET: Lokal kjentmann Ingvald Thørnhom fortalte Kari Henriksen og Freddy de Ruiter om barnevandringsstien som turfølget skulle bevege seg inn på, til stor interesse fra stortingsrepresentantene. Stiene er merket opp, og går i sju etapper fra Kvinesdal til Landvik i Grimstad. Foto: Henrik Ihme

Foss trekker fram eksempelet fra Lister-regionen, der Lyngdal inngår, som et vellykket interkommunalt samarbeid. Men hun mener regionen hadde vært enda mer effektiv under ett styre.— Én Lister-kommune vil gi bedre styring, og dagens system er tungrodd. Det er ikke noe overordnet beslutningsnivå, og alle kommunestyrene må bli enige. Hvis ett kommunestyre ikke blir enig med resten, så kan budsjettsamarbeid rase sammen, sier hun.

Foss mener også at selve fylkeskommunestrukturen er avleggs.

— I dag sitter politikerne i fylkestinget og gir innsigelser i arealplanleggingen i kommunene. Vi ønsker mer beslutningsmyndighet på kommunenivå, og de kan håndtere veiene og skolene som fylkeskommunen har selv, sier hun.

BLE MED: Stortingsrepresentantene fra Ap, Kari Henriksen og Freddy de Ruiter, og Lyngdal-ordfører Ingunn Foss (H), var glade for å kunne delta på Stormberg-sjef Steinar J. Olsens tur gjennom Agder. Turen skal samle inn penger til et godt formål. Foto: Henrik Ihme

Henriksen og de Ruiter, førstekandidater fra henholdsvis Vest-Agder og Aust-Agder, ristet på hodet av dette. De ønsker dagens struktur fordi de frykter for få og for store kommuner.— Kommunene bygger opp fra lokale behov, og administrering og organisasjon skjer mye bedre lokalt, sier Henriksen, og får støtte av de Ruiter:

— Vi vil hele tiden se på oppgavefordelingen, og holde åpen muligheten for å slå sammen kommuner til større enheter, så lenge det skjer frivillig. Men jeg tror folk ønsker seg nærheten til sin egen kommune, og jeg er villig til å betale mer for den nærheten, distriktene, lokalavisene og alt som hører med, sier han.

Ønsker frivillighet

Ingunn Foss sier at også Høyre ønsker å legge frivillig sammenslåing av kommuner til grunn ved en nedlegging av fylkeskommunene.

— Er det mulig å få til på Sørlandet?

— Det vil være vanskelig. Når det plutselig gjelder din egen kommune så blir man skeptisk, vedgår Foss, som samtidig ikke vil si hvor mange kommuner hun ser for seg i Norge.

— Men for mange små kommuner gir for små og spinkle fagmiljøer som ikke holder mål. Samtidig må vi ta hensyn til geografien, for det blir for mange lange avstander til kommunesenteret. I Lister er det også store avstander og kulturforskjeller, sier hun.