KRISTIANSAND: — Jeg tror det er viktig for oss å ha en etisk refleksjon på hva som skjer på politiske sammenkomster. Utelukker vi noen fra fellesskapene med så sterkt fokus på alkohol, og hva skjer med tanke på ødelegging av relasjoner, sier Eriksen til Fædrelandsvennen.

Etter at nyheten sprakk om at Venstres nestleder, Helge Solum Larsen, er siktet for voldtekt, har en rekke toppolitikere tatt et oppgjør med en usunn drikkekultur på politiske sammenkomster.— De politiske partiene er nødt til å gå i seg selv, sa stortingsrepresentant Kjersti Toppe (Sp) til bt.no.

- Risikosport

Dagrun Eriksen mener det det er en risikosport å drikke seg beruset i forbindelse med politiske møter.

— Når alkohol og fyll er inne i bildet, så er sannsynligheten for å ødelegge relasjoner. Så for meg ville det å innta alkohol vært en risikosport jeg ikke ville ta sjansen på. I alle fall ikke hvis man vil oppnå resultater, sier Eriksen.

Professor i sammenliknende politikk, Frank Aarebrot.

Professor i sammenliknende politikk, Frank Aarebrot, hevder på sin side at alkoholen er med på å styre mye av norsk politikk.— Flere store nasjonale prosjekter blir til på politiske naschspiel,sier politikkprofessoren til bt.no.

Eriksen er uenig i denne påstanden.

- Kjenner meg ikke igjen

— Jeg har vært til stede i edru tilstand i en rekke sammenhenger over mange år. Jeg kjenner meg ikke igjen at mye storpolitikk har oppstått på nachspiel. Derimot er sosiale sammenkomster viktig i relasjonsbyggingen. Jeg tror heller dette er et eksempel på Aarebrots spissformuleringer, sier Eriksen.

Aarebrot hevder at alkoholkonsumet på norske politiske sammenkomster har tatt av de siste årene. Professoren mener politikernes fyllekultur har eskalert i takt med at partiene i større grad sjekker inn på hoteller, istedenfor å avholde årsmøtene i sine egne lokaler.— Norge har en stor hotellinfrastruktur, som er underbrukt i lavsesongen. Derfor har partiene møtene på hoteller med alkoholservering. De politiske årsmøtene blitt en del av julebordskulturen, og da risikerer man å miste politiske talenter i fylla, for å si det slik, sier Aarebrot til bt.no.

- Utopi

Mens alkohol og nachspiel er utbredt på de andre partienes politiske møter, tror nestleder Dagrun Eriksen i KrF at partiet spares for en del utfordringer ved ikke å tilby alkohol.

— Å be andre partier ta over Kristelig Folkepartis kultur på dette området, blir en utopi. For det handler om tradisjon. Men det er viktig å ha en bevisst tanke rundt det som skjer når alkohol serveres, sier Eriksen.

Eriksen mener det er bra at media setter partienes alkoholkultur på dagsorden, men understreker i samme åndedrag at pressen også må gå i seg selv.

— Det er veldig hyggelig at mange journalister nå skriver om at partier må ta et oppgjør med partikulturen. Men jeg vet om journalister som har boikottet våre landsmøtefester fordi de ikke får servert alkohol. Det kan jo bli tatt med i denne heksejakten. Like slitsomme er dem som mener man må få servert alkohol som dem som ikke vil ha servering , sier Eriksen.