Badeplass: Her fjerner Jakob Leonard Kolstad steiner i elva, like ved festival-gården på Åkset. Meningen er å lage badekulp til festivaldeltakerne. Foto: Espen Sand
Dugnad: Rundt 15 personer har jobbet dugnad for å klargjøre gården for festivalen. Her lager Andreas Høiland og Aron Kolstad overbygg til scenen. Foto: Espen Sand
Pusses opp: Vinduene på baksiden av løa er fikset og malt. Foto: Espen Sand
Kart: Her er et detaljert kart over festivalområdet. Foto: Espen Sand
Kaffetørst: Gårdeier Helge Corneliussen (t.v) og Jakob Leonard Kolstad har vært på gården annenhver helg siden begynnelsen av mai. Kaffepausene er noe av det de ser fram til. Foto: Espen Sand
Kristen regi: På veggen i løa er det hengt opp en gammel forside av avisen Evangelisten. Foto: Espen Sand
Kino: I kjelleren er det laget eget kinorom. Foto: Espen Sand
Kafé: Løa er omgjort til kafé og intimscene. Her ser du kaféen som ifølge ledelsen kan skilte med en farlig god smoothie. Foto: Espen Sand
Idyll: Bekken lager en flott ramme rundt utekonsertene. Her renner den forbi like bak scenen. Foto: Espen Sand
Ågseth-festivalen i Marnardal Foto: Espen Sand
Egen strand: Jakob Leonard Kolstad kikker her på restene etter palmen som ble plantet i 2011. Den hadde ingen sjanse mot vinterkreftene. Festivalen kan likevel skilte med egen sandstrand, dog ikke like stor som Sjøsanden. Foto: Espen Sand

MARNARDAL: — Vi er nok fortsatt minst, selv om vi økte besøkstallet fra 60 i 2009 til 120 i 2011, sier gårdeier Helge Corneliussen, litt stolt.

Ågseth-festivalen er kun noen uker unna, og arrangørgruppen jobber hardt med å klargjøre gården for tre dager med musikk, kunst, mat og hygge. Et storinnrykk av besøkende forventes neppe, ettersom festivalen kaller seg landets minst besøkte, kristne festival.

En motvekt

— Dette er fjerde gang vi arrangerer festivalen. Bakgrunnen er at vi ønsker å søke tilbake til røttene i vår kristne tro og være en motvekt til blankpolerte og kommersielle festivaler, sier Corneliussen.

Gården ligger på Åkset, ikke langt fra kraftverket i Laudal. I idylliske omgivelser skal 16 band stå på scenen den siste helgen i juni. Til tross for lave besøksambisjoner har arrangørene ikke latt tilfeldighetene råde i oppbyggingen av festivalen. Her er en stor utendørs hovedscene, innendørs intimscene, kinorom, campingplass, kunstutstilling, innendørs kafé, lydstudio, festivalstrand, badekulp og egen strandkafé med bambusvegger og parasoller. I tillegg skal det arrangeres skogsdiskotek med lysshow.

Multimedia

Gårdeieren forteller at avansert teknologi er i fokus under festivalen.

— Vi skal for eksempel sette opp en skjerm i kafeen i løa hvor vi overfører bilder og lyd direkte fra utescenen. Musikk og lys ute i skogen er utrolig effektfullt, mener Corneliussen.

At festivalen er en opplevelse utenom det vanlige, kan Jakob Leonard Kolstad skrive under på.

— Etter at jeg besøkte festivalen for noen år siden, har jeg bare lengtet etter å komme tilbake. Atmosfæren rundt gården er nydelig, og lyden av bekken som renner forbi gir meg ro, sier Kolstad, som i år har ansvaret for dugnaden.

Internasjonale band

Blant de 16 bandene som skal spille finner man Verra Cruz fra England og nederlandske Charles Frail. Festivalen har også hyret inn band fra Oslo, Bergen og Sørlandet. Corneliussen mener at de dekker et behov.

— Vi mener at kristne undergrunnsband har blitt oversett i mange sammenhenger. Derfor trenger denne typen band flere scener å stå på. Det er bakgrunnen for at vi startet festivalen i sin tid, sier Corneliussen, som selv har drevet med musikk i en årrekke.

— Det å komme ut her er på mange måter som å gå inn i et museum. Plassen er gammeldags og uten vann. Utviklingen i samfunnet har gått så raskt de siste årene at vi har lett for å glemme fortiden. Bare det å vaske tøy i bekken er en hard og tidkrevende jobb. Men fremfor alt gir skogen en helt egen harmoni, sier Helge Corneliussen, som understreker at festivalen er rusfri og åpen for alle som ønsker å besøke den.