KRISTIANSAND: Ifølge et regnestykke fra Agder Kollektivtrafikk (AKT), vil det for 670.000 kroner være mulig å få tilbake kveldsavganger fra Randøyene.

Nærmere bestemt:

• To daglige avganger etter kl 18.00 på hverdager i perioden 15. september — 15. mai.

• Daglig avgang kl. 16.45 de dagene det er skoleskyss.

Ifølge AKTs direktør Siv Wiken, er dette kun et regnestykke som viser hva de kan få til med en ekstrabevilgning fra kommune og fylkeskommune.

Mangler penger

Kristiansand bystyre har allerede lovet at de kan gi 240.000. Nå gjenstår det å se om Vest-Agder fylkeskommune vil bidra med de resterende 430.000 kronene.

Vidar Kleppe (Dem) har tatt opp saken i en interpellasjon, men pengene sitter langt inne.

— Det er jo Agder Kollektivtrafikk vi bevilger penger til. Slik jeg ser det, er det vanskelig å bevilge penger til separate tiltak utenfor Agder Kollektivtrafikk. Og det skal langt mer penger til enn det bystyret i Kristiansand har bevilget, sier fylkesvaraordfører Thore Westermoen (KrF).

Kan bevilge

Fylkestinget har likevel anledning til å bevilge pengene når de møtes 18. juni.

— Har dere noen gang bevilget ekstra penger på denne måten?

— Etter at vi organiserte oss i AKT, kan jeg ikke huske at vi har gjort det, sier Westermoen.

Agder Kollektivtrafikk får penger fra Kristiansand kommune og Vest-Agder fylkeskommune som de igjen bevilger til samferdsel. Normalt gir ikke fylkeskommunen ekstrabevilgninger.

— Det er det samme dilemmaet vi møter når det gjelder kollektivtrafikk i indre bygder. Der får ofte ikke innbyggerne mer enn den lovpålagte skoleskyssen siden det koster for mye, sier Helge Sandåker (Ap).

Lite håp

Selv om fylkeskommune og kommune skulle klare å skrape sammen litt over 600.000 kroner til Randøyene-båten slik at det blir kveldsavganger, er det ifølge lokalbefolkningen likevel ikke nok til å hindre fraflytting.

De vil ha tilbake det gamle tilbudet der det også var avganger i helgene.

— Dette er under minimum, men det er likevel noe vi kan leve med en vinter. Vi trenger tilbudet slik det var før det ble tatt fra oss, og vi vil ikke gi oss før vi får det, sier Pål Karsen Kristensen, leder i Randøyene Velforening.