KRISTIANSAND: — Vi har dokumentert at Remifentanil er et godt alternativ til å dempe smertene for et stort antall fødende kvinner i Norge, sier overlege Tor O. Tveit ved Sørlandet sykehus til Fædrelandsvennen.

Neste torsdag skal han disputere til doktorgrad med resultatene av forskningen som han karakteriserer som et gjennombrudd innen smertebehandling under fødsel.

Mer effektivt

— Det kan brukes av alle som ikke kan eller vil bruke epidural, det er mer effektivt enn lystgass, petidin og morfin, sier Tveit.

Middelet gis intravenøst, og kvinnen kan selv regulere mengden gjennom en pumpe. En av de store fordelene med Remifentanil er at det har kort virketid og skylles veldig fort ut av kroppen. Det er en fordel for både kvinnen og barnet.

— Petidin kan holde seg i barnets og morens kropp i et par dager etter bruk. Under forskningsperioden ved Kvinneklinikken i Kristiansand ble det bestemt at Petidin aldri mer skal brukes, sier Tveit.

Ide

Som anestesilege kjenner han legemiddelet Remifentanil fra før. Det blir brukt under narkose og behandling av intensivpasienter. Hans ide,sammen med kollega og overlege ArthurHalvorsen, var at dette måtte være ideelt for fødende kvinner.

Under doktorgradsarbeidet har han funnet ut at kvinner i Norge bruker epiduralbehandling sjeldnere enn imange andre vestlige land. Tveit mener Remifentanil godt kan anbefales.

Vitenskapelig

Bare ved ett annet sykehus i Norge er det gjort forsøk med middelet, men Tveit er den første som har gått vitenskapelig til verks for å dokumentere dette.

— Jeg mener sykehus over hele Norge burde tilby dette til kvinner, sier han.

Dersom de følger anbefalingen, må helsepersonell læres opp, prosedyrer utarbeides og utstyr anskaffes. Dermed kan det ikke innføres over natten, men Tveit mener det ikke bør ta alt for lang tid heller.

— Dette vil være et stort framskritt for kvinnene som trenger smertebehandling, sier Tveit.

Remifentanil har vært prøvd ut blant 41 fødende ved sykehuset i Kristiansand. Studien viste god smertelindrende virkning, og de fleste fødende var tilfreds med behandlingen. Høye doser Remifentanil medførte økt trøtthet og noe redusert surstoffmengde i mors blod. Det var ingen alvorlige bivirkninger hos mor eller barn, og ingen negative effekter på selve fødselen.