KRISTIANSAND: — Vi må øve oss på et høyt sikkerhetsnivå som er med på å skjerpe de som til daglig jobber i havna, forteller presseoffiser i Heimevernet, Tore Ellingsen.

Heimevernet har fra torsdag til og med søndag morgen hatt en stor øvelse gående på kaia i Kristiansand med soldater svært synlige over hele havna. Heimevernet sjekker i helga alle bilene som kommer inn fra Danmark, slik man ville gjort om en trussel var reel. Øvelsen ble avsluttet søndag formiddag.

— Alle biler som kommer inn fra Danmark blir sjekket, for å gjøre øvelsen så realistisk som mulig. Havna inneholder mange av de viktigste verdiene vi har, så det er viktig at man alltid er hundre prosent klar om en trussel skulle kommer, forteller Ellingsen.

Viser seg fram

Han forteller at Heimevernet nyter veldig godt av en slik øvelse. Heimevernet operer mye ute i skogen, og Ellingsen mener dette er en fin måte å vise folket hva Heimevernet faktisk jobber med.

— Folk virker veldig glad og fornøyd, til tross for at vi stopper bilen deres. De ser at det er et nyttig arbeid vi gjør, og da er det greit at ting tar litt ekstra tid, sier Ellingsen.

Driftsjef i Kristiansand Havn, Thomas Granfeldt forteller ivrig om hvor fornøyd han er med å spille på lag med Heimevernet.

— Det at vi kan ha en full-skala øvelse som er så realistisk og så proff, det gjør at mange av våre synes det er så gøy at de nesten står på jobb uten betaling, forteller han.

Store ressurser

Havna har måtte leie inn store ressurser i form av ekstra vakter og personell for å kunne gjennomføre øvelsen med høy grad av virkelighet. Granfeldt mener det er verdt hver eneste krone.

— Vi har så store ressurser, verdier og terminaler her, at det skulle bare mangle at vi ikke hadde topp sikkerhet, sier han.

Han skryter også av Color Line, som har vært veldig behjelpelig.

— Selv om det er en lek, så har linjedirektør Odd Grønneberg sagt at vi skal bare ringe ham, og bruke ham som om det var en virkelig situasjon. Det er vi veldig glade for, forteller Granfeldt.

- Viktig øvelse

Søndag morgen ble øvelsen avsluttet etter å ha pågått døgnet rundt siden torsdag.

— Dette er en viktig øvelse som har vært veldig lærerik. Vi har øvd på det vi mener er viktig og resultatet er vi godt fornøyd med. Heimevernsavdelingen har imponert med sin dyktighet. Vi klarte veldig tydelig å etablere et godt og konstruktivt samarbeid med dem, sier havnedirektør Hallvar Aglen.

Øvelsen ble gjort så reell som mulig på en terrorlignende situasjon.

— Det eneste vi har savnet er samarbeid med politiet. De har sine øvelser og klarte ikke å prioritere dette.