EVJE OG HORNNES: Kommende onsdag skal fengselssaken opp i Setesdal regionråd. Rådet gir Evje og Hornnes kommune full støtte i kampen om et nytt storfengsel til Agder med inntil 250 innsatte og 300 ansatte.

Etter mye fram og tilbake, mener man at et nytt storfengsel bør ligge i nordenden av Evjemoen næringspark, bak trafikkstasjon og på motsatt side av dagens Arendal fengselsavdeling.

— Vi har faktisk veldig stor tro på at Evje vil få et nytt fengsel. Jeg tror det er helt realistisk, sier ordfører Bjørn Alfred Ropstad (KrF) i Evje og Hornnes til Fædrelandsvennen.

- Hvorfor mener du det?

— På grunn av beliggenhet. Evje ligger midt i Agder og vil være en god løsning både for Aust-Agder og Vest-Agder og viser at det er splittelse mellom Arendal og Kristiansand som vil ha henholdsvis Froland og Vennesla som sted for nytt fengsel.

Setesdal regionråd har tatt initiativ til at Evje skal få nytt fengsel, dersom Justisdepartementet ventelig neste år bestemmer at Agder skal prioriteres. I dag er det kapasitetskrise i landsdelens to største fengsler i Kristiansand og Arendal. På grunn av soningskø blir fanger transportert ukentlig fra Sørlandet til Stavanger. Enkelte er også blitt fraktet med fly til Nord-Norge.

Starter kartlegging

- Hva gjør dere videre nå som skal styrke Evjes sak?

— VI går i gang med et prosjekt som forteller at vi er en egnet plass. Vi har areal. Forsvaret har et øvingsfelt her på nær 10.000 mål. I denne saken tenker jeg at både Forsvarsdepartementet og Justisdepartementet bør snakke sammen, sier Ropstad.

Ordføreren mener et nytt storfengsel på Evje vil styrke og gi hele indre Agder et kraftig løft.

— Et storfengsel vil skape det indre Agder trenger: Kompetansearbeidskraft, økt sysselsetting og omkringliggende kommuner vil nyte godt av en slik lokalisering, ja, det vil forandre hele indre Agder, mener Ropstad entusiastisk.

Drahjelp av sønnen

— Politiet er opptatt av korte fangetransporter. Det vil bli mye kjøring opp og ned til Evje?

— Vi ønsker en kartlegging på det med transport. For varetektsfanger vil det bli kjøring, men for de som har fått sin dom, så vil de jo sitte inne i lengre tid.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) sitter på Agder-benken og er ordførerens sønn.

- Får du drahjelp av sønnen i denne saken?

— Han er orientert om hva som foregår, men vi har foreløpig ikke snakket så mye sammen og jobbet mot sentralt hold ennå. Men nytt fengsel er en viktig sak for Agder-benken, for landsdelen trenger virkelig et nytt fengsel, mener Ropstad senior.