KRISTIANSAND: — Oi, dette er en verdenssensasjon, utbryter daglig leder Tor Erik Standal i Atlanterhavsparken, akvariet i Ålesund.

Tor Erik Standal Foto: Atlanterhavsparken

— Dette er en kjempespennende fisk. Det er bare drømmen å få en slik levende på akvariet. Folk hadde gått mann av huse for å se det. Det er den desidert største attraksjonen vi kunne ha hatt. Vi hadde fått publikum, media, tv-kanaler og forskere på besøk fra hele verden. Vi hadde betalt mye for å få en slik levende. Da hadde vi kommet sørover sporenstreks for å hente den, sier Standal.

Lever fortsatt

Onsdag kveld mente han at sjansen for at sølvkveita skulle overleve natta var liten. Men fisken var fortsatt i live torsdag morgen.

— Ja, den lever den. Den ser akkurat ut som i går. Vi har ei pumpe i karet der den ligger som har gått hele natta. Vi prøver å holde den i live så lenge som mulig, sier fisker Kjell Åge Andersen på Flekkerøy.

Slik ser det karakteristiske hodet på sølvkveita ut når Andersen tar den opp av tanken et øyeblikk. Foto: Tore André Baardsen

Sølvkveita ble funnet av Nita Andersen da hun gikk i fjæra ved det gamle fryseriet i Lindebøkilen på Flekkerøy.

— Jeg har aldri sett en sånn før, jeg ante ikke hva slags fisk det var, forteller hun.

— Jeg trodde det var en aluminiumsplanke. Den var helt sølvblank, forteller Kjell Åge Andersen, som fant en stor hov og fikk den oppi tanken og satte i gang pumpa for å gi den friskt sjøvann.

— Men den er blitt mørkere og mørkere, forteller han, to timer etter at fisken ble tatt på land.

Små sjanser

Biolog Rune Veiset ved Atlanterhavsparken forteller at de tidligere har forsøkt å få en sølvkveite til parken.

— Vi fant ei sølvkveite for to år siden her i Ålesund, forteller Veiset ved Atlanterhavsparken.

— Den var blank og fin da den ble funnet. Vi brukte en halv time på å kjøre den til akvariet. Den ble mørkere og misfarget, og døde like etterpå, forteller biologen.

Fisken lever på store havdyp, vanligvis mellom 200 og 900 meter, skriver fiskipedia.no.

— Den har små sjanser så langt vekk fra sitt vante miljø, sier Rune Veiset.

Mystisk skapning

Her legger Nita og Kjell Åge Andersen sølvkveita oppi tanken med friskt sjøvann på brygge i Lindebøkilen. Foto: Tore André Baardsen

— Vi lever i en verden der mye er oppdaget, men der det finnes mystiske skapninger som vi ikke vet mye om. Sølvkveite er en av dem, og har mye mystikk rundt seg. Den ser ut som en mellomting mellom forskjellige skapninger. Tenk bare hva folk sa da de fant slike for et par hundre år siden, humrer daglig leder Tor Erik Standal i Atlanterhavsparken.- Hvor mye gir dere for et levende eksemplar?

— Vi er ikke rike. Det er ingen som har stilt ut et levende eksemplar i verden før. Det er jeg 100 prosent sikker på. Det sier vel sitt, sier Standal.

To eksemplarer

Sørlandet har to døde eksemplarer av sølvkveita.

— Vi har ei sølvkveite som ble funnet for en del år siden. Den har vi preparert. Så fikk vi en stor en for noen år siden, fra en fisker som hadde fått den i trålen. Den var ikke noe særlig da den kom opp. Vi hadde ikke plass til den, og undersøkte med andre museer. Men vi fikk tatt noen prøver av den, sier museumsdirektør Sigmund Spjelkavik ved Agder Naturmuseum.

Det var denne fiskeren som forsikret Kjell Åge Andersen om at det var sølvkveite de hadde funnet.

— Jeg trodde kanskje det var sildekonge. De kan være like. Men munnen er helt spesiell på denne sølvkveita, forteller Kjell Åge Andersen.