HANDIKAP: Torsdag formiddag hadde politiet parkert på en handikapplass utenfor legevakten. Foto: Bjørn Longnes

KRISTIANSAND: — Jeg forventer ikke at politiet er feilfrie, men det stilles større krav til å opptre riktig når du kjører en uniformert, statlig eid bil, mener Bjørn Longnes.

Torsdag skulle han en tur på Sørlandet sykehus i Kristiansand. Klokka 11.45 oppdaget han politibilenes parkering.

— De stod der iallefall i over 20 minutter, sier Longnes.

En av bilene sto på handikapplass. Den andre sto parkert hvor det ikke var merket parkeringsplass.

Ikke ulovlig

Longnes sendte straks bildene til Agder politidistrikt. Lognes ønsket å få et svar på hvorfor politiet parkerte på handikapplass, når det var ledige plasser i nærheten, blant annet på den store parkeringsplassen, og ved Agder Taxi like ved.

Da Fædrelandsvennen kontaktet politiet fredag formiddag var de ikke kjent med saken. Ut ifra bildene til Lognes mener avsnittsleder for trafikkavsnittet Yngar Aas ved Kristiansands driftsenhet at politiet ikke har parkert ulovlig.

— Jeg kjenner ikke til de konkrete oppdragene, men så vidt jeg kan se er dette et tjenesteoppdrag. Når vi er på legevakta har vi et oppdrag med å frakte klienter dit og da har vi et ansvar for å ivareta pasientenes behov. Det kan være alt fra folk som er overstadig beruset til folk i arresten som trenger legehjelp og personer som har kjørt i ruspåvirket tilstand, sier Ås til Fædrelandsvennen.

Han forteller at politiet kan fravikene trafikkreglene §2, som omhandler fravikelser av veitrafikkbestemmelser. Ifølge trafikkreglene §2 punkt 4 kan fører av uttrykningskjøretøy "når det er nødvendig eller til vesentlig lette i tjenesten, eller for opplæring til slik tjenste, kan det som er fastsatt i eller i medhold av vegtrafikkloven §§ 4-9 fravikes". Vegtrafikklovens § 8 omhandler blant annet parkering for personer med spesielle behov.

- Det er litt viktig at man får fram at utrykningskjøretøy kan fravike trafikkreglene i §2 hvis det vesentlig letter tjenesten, og sånn jeg tolker det i slik i dette tilfellet, påpeker avsnittslederen.

Ofte opptatt

Hva tenker du om at de med spesiell tilatelse må parkere lengre unna på grunn av at politiet opptar plassene deres?

— Sånn vil det jo være, hva om det hadde stått en annen bil med handikaptillatelse der? Man må innordne seg etter problemstillingen og finne en løsning på problemet, sier Ås.

Lognes har selv en bror som har hatt tilatelse til å bruke handikapplassene, og forteller at disse plassene ofte blir brukt av andre enn de som trenger dem. Han oppfordrer politiet til å tenke mer på hvordan de opptrer når de kjører offentlige tjenestebiler.

— Jeg synes generelt at politiet gjør en god jobb, men jeg blir skuffet når jeg ser at de ikke følger regler på lik linje med alle andre, sier Longnes.

— Tjenestemenn skal selvfølgelig tenke på hvor og når man parkerer, når man ikke er ute på et oppdrag, understreker Aas.