SAMTALE: De snakker om ditt og datt, men mest om sport. Foto: Torstein Øen
FRISØRMUSEUM: Dette er remedier fra bestefar Thorbjørn Hansens tid. Foto: Torstein Øen
HERREKLIPPEN: Du finner den i Kronprinsens gate 7. Foto: Torstein Øen
GOD PLASS: Kasseapparatet hadde kapasitet til mange penger. Foto: Torstein Øen
PRISLISTE: En vanlig klipp kostet en krone. Schamponering kostet 75 øre. Foto: Torstein Øen

KRISTIANSAND: — Jeg har aldri klippet meg hos andre. I alle fall ikke det jeg kan huske, sier den usedvanlig trofaste kunden.

Søndag feires han for 90 år. Dagen før tar han del i feiringen av Herreklippens 75 år.

— Jeg inviterer de omtrent 40 mest lojale kundene. Blant dem er nok Engebretsen i en særstilling, antar herrefrisørmester Jan-Erik Hansen.

Han arvet frisørsalongen etter sin bestefar Thorbjørn, som ga seg i 1984. — Da han begynte, der Fregatten er i dag, var det vanlig å ha egne innsåpingsgutter som gjorde kunder klare for barbering. Kruse Smith var blant dem som kom hver morgen.

Nå holder Herreklippen til i Kronprinsens gate 7. ## Museum

Salongen er et lite frisørmuseum i seg selv.

Der står bestefars gedigne kasseapparat, som ikke kunne brukes hvis beløpet oversteg fem kroner og 95 øre. I glassmonstre står lekre flasker som inneholdt mandige dufter.

På veggen henger prisliste anno 1917, den gang det kostet en krone å klippe seg, pluss 25 øre hvis det skjedde lørdag, etter klokka 12. I dag koster vanligvis det samme 280 kroner.

Men ikke alltid.

— Kunder som fyller 80 eller 90 klippes gratis. Derfor koster det ingenting for Engebretsen i dag. Han skal til og med få voks, lover frisøren.

Løst og fast

— Dere bør kjenne hverandre ut og inn. Hva snakker dere om? Politikk? Sport? Været?

— Ditt og datt. Mest sport. Det har vi drevet med begge to. Jeg spilte fotball i Donn, håndball for AK 28 og ble sørlandsmester i orientering i 1948, opplyser Brynjulf Engebretsen.

— Jeg drev med løping, sier Jan-Erik Hansen.

Politikk snakker de aldri om, han som klipper og han som jobbet 25 år i Verktøy & Sport og nesten like lenge for Einar Torjesen.

Muligens snakker de også en del om ting som var og ting som er.

For eksempel det faktum at Brynjulf Engebretsen hadde omtrent 40 herrefrisører å velge blant, da han valgte Herreklippen i 1938. Nå er bare fire rene herrefrisører tilbake i Kristiansand.