Det skjedde da den historiske merkedagen ble markert på Lasaretthøyden på Odderøya.

På den datoen for 200 år siden samlet de 112 utvalgte mennene seg på Eidsvoll for å ta fatt på arbeidet med å gi landet en grunnlov. I ukene før hadde valg av utsendinger til Riksforsamlingen pågått over det meste av landet, i amtene, i menighetene og i Forsvarets avdelinger. Foranledningen var som kjent fredsavtalen i Kiel i januar, og det faktum at de europeiske stormaktene som nedkjempet Napoleon, hadde lovet den svenske kongen å få overta Norge som takk for støtten.

Egnet sted

Grunnlovskomitéen i Vest-Agder ønsket å markere denne dagen på et sted med historisk sus.

— Hvilket sted kan vel være bedre egnet enn nettopp Odderøya, med sin lange, begivenhetsrike bakgrunn? sa Ragna Marie Henden, leder av Grunnlovskomitéen.

Innbudte fra fylket, kommunen og ulike relevante foreninger og styrer var invitert, med fylkesordfører Terje Damman og byens ordfører Arvid Grundekjøn i spissen.

Grunnlovskomitéen fungerte som vertskap sammen med Kronprindsregent Frederiks Laug, som dessuten hjalp til med den praktiske gjennomføringen av arrangementet.

Markeringen begynte med salutt ved Christianssand Artillerie Compagnie i sine fargerike, historiske uniformer, mens byens ordfører fikk æren av å tenne lunten til det første skuddet.

Deretter avduket han en plakett på festningsmuren, med navnene på bidragsyterne til restaureringen av den historiske muren fra slutten av 1700-tallet.

50 barn fra Odderøya Barnehage stemte i av full hals på «Det går et festtog gjennom landet», jubileumssangen 2014, til musikk av fem blåsere under ledelse av Jan G. Johansen.

Så gikk alle de inviterte inn i Kommissærsalen til en enkel bevertning, mens de femti ungene koste seg utenfor med boller og eplejuice.

Fylkeskonservator Frans-Arne Stylegar kåserte om noen av Riksforsamlingens medlemmer fra Agder, med særlig fokus på underoffiser Peder Johnsen som bodde i Skippergata 43 i Kristiansand med sin familie. Han eide det som nå er et av byens eldste hus, nylig pietetsfullt pusset opp i anledning 200-årsjubileet. Noen av hans etterkommere i Kristiansand var oppsporet og spesielt invitert til markeringen.

Roald Jåsund, Laugs-Secreterer HKH Kronprindsregent Frederiks Laug af 1788Odder-Øe Fæstning, Christianssand