KRISTIANSAND: — Jeg vet ikke helt hva jeg tenkte. Jeg åpnet kjøleskapet og ble litt overrasket, konstaterer hønefar Hans Georg Sollie med et smil om munnen.

Fredag verpet ei av hans sju frittgående høner et egg av en heller uvant størrelsesorden. Sollie oppdaget gigaegget først da det var blitt lagt i kjøleskapet sammen med resten av dagens eggproduksjon. Og han har ikke problemer med å se for seg hvem i høneflokken som står bak det store verpet.

— Vi har ei ganske kraftig høne her på gården som heter "Big Mama". Hun har tilsynelatende blitt litt ivrig og lagt et gigaegg, forteller Sollie og lar datteren Silje Sollie vise fram det som må være tidenes frokostegg.

Egget veier nemlig den nette sum av 109 gram, er 80 millimeter høyt og 165 millimeter i omkrets. Ikke verst for ei høne.

— Et middels stort egg veier ca 60 gram, opplyser Sollie, for å sette det hele i høneperspektiv. Ingen lett sak å verpe med andre ord.

I snitt får Randesund-familien om lag fem egg om dagen fra den frittgående høneflokken, men de har aldri før registrert et så stort egg i samlingen før.

— Så hva er hemmeligheten bak det store egget?

— Jeg tror kanskje det er det at hønene får gå fritt på gården sammen med andre dyr og ender. I tillegg er det veldig sosialt med både dyr og mennesker, og masse kjærlighet og omtanke, sier Sollie, som fortsatt ikke har bestemt seg for hva slags matrett egget skal serveres til.

Kanskje blir det eggerøre av det.

— Foreløpig ligger det i kjøleskapet sammen med de andre eggene, men størrelsesmessig er det jo nesten en matrett i seg selv, humrer han.