KRISTIANSAND: — Ikke et klassisk universitet med store innslag av for eksempel humanistiske fag. Det ville aldri bli akseptert av de andre universitetene. Et mer spesialisert universitet, i tråd med internasjonale trender og i nært samspill med samfunnet rundt, er det som ligger i kortene, sier Knut Brautaset.Rektoren ved Høgskolen i Agder (HiA) har vært medlem av Mjøs-utvalget helt fra det opprettet for halvannet år siden og til det la fram sin innstilling mandag.Oppgaven har vært å utrede den fremtidige organiseringen av høyere utdanning i Norge. Og faktisk åpnes det for at HiA skal få jobbe seg opp til sin etterlengtede universitetsstatus. Konkrete kriterier angis:

Kriterie: Kandidaten må ha utdanninger på lavere og høyere nivå som må være vel etablerte og av god, vitenskapelig kvalitet. I tillegg skal det være en solid organisasjon med tett kontakt mot forskningsverdenen hjemme og ute, og staben skal være flink til å formidle resultatene av forskningen sin.

Disse generelle kravene til et universitet mener HiA å kunne huke av relativt enkelt.Kriterie: På minst fem ulike områder må det være utdanninger på hovedfags-, sivilutdannings- og masternivå.

I dag tildeler HiA titler til siviløkonomer, to forskjellige retninger gir sivilingeniørstatus, det er egne hovedfag innen matematikkdidaktikk og nordisk språk og litteratur, pluss at høyskolen på prøvebasis gir mastertittel innen offentlig administrasjon og informasjonsvitenskap.

HiA-ledelsen vil nok hevde at det bare er å huke her også.Kriterie: For å bli universitet, må det også være etablert minst fire ulike doktorgradsutdanninger. To av dem skal være sentrale i forhold til den verdiskapningen som foregår i regionen, pluss at fagområdene må ha nasjonal betydning.- På Sørlandet er det slikt som IKT og shipping som peker seg ut, kommenterer rektor Brautaset. Så langt har høyskolen hans bare én egen doktorgradsutdanning - i nordisk språk og litteratur. Men det arbeides med planer for tilsvarende innen ingeniørmiljøet i Grimstad og økonomimiljøet i Kristiansand, pluss at HiA har et lite, men faglig solid matematikkmiljø.- Helt enstemmig innstilling på dette, fastslår Knut Brautaset.Det betyr faktisk at universitetssektorens folk i Mjøs-utvalget har gått med på formuleringene som kan virke skreddersydde for universitetsambisjonene til Høgskolen i Agder.Nå blir Mjøs-utvalget gitt ut som en Norsk offentlig utredning - NoU - så skal den på høring før den danner grunnlaget for en stortingsmelding. Med andre ord går det fort et par år før formelle vedtak treffes i landets nasjonalforsamling.Titler

Mjøs-utvalgets synspunkter på gradsstrukturen kan komme til å skape rystelser i den akademiske verden. For der blir det grunnleggende endringer dersom flertallet får det som det vil.- Latinske titler som for eksempel «cand. mag.» og «cand. polit.» forsvinner og erstattes av «bachelor» og «master», som er blitt vanlige internasjonalt, forteller Brautaset.I tillegg legges de tradisjonelle studieløpene om. «Bachelor» skal ta 3 - 3,5 år, mens påbygging fram til «master» skal vare halvannet til to år. Fem år for å bli «master», med andre ord, mens dagens hovedfag gjerne tar seks-syv år.Doktorgraden fortsetter som nå, normert til åtte år.- Bra for HiA. Vi er inne med forsøksordninger på «master» allerede og kan enkelt forberede oss på en generell omlegging. I tillegg har vi mange treårige studier, kommenterer rektoren.Mjøs-utvalget sier ikke noe konkret om hvordan titler som «siviløkonom» og «sivilingeniør» skal passes inn i det foreslåtte systemet, men Brautaset antyder at det ligger an til å reserve slike beskyttede titler for masterutdanninger med særlig angitt faginnhold.