De siste par årene har utleievirksomheten ved feriesenteret vært laber.

— Etter utbygging av Abra Havn ved Dyreparken og det nye Scandic-hotellet på Bystranda er sengekapasiteten i Kristiansand økt betydelig, noe som har ført til mindre etterspørsel hos oss, forklarer Asbjørn Breistein, styreleder for Sameiet Skudeviga.

Næringsområdet med drøyt 50 hytter og leiligheter ytterst i Randesund ble godkjent av bystyret i 1996, men sto ferdig først sommeren 2009. Nå ønsker sameiet å omregulere fra nærings- til fritidsbruk.

- Endrer ikke bruken

Utleieklausulen innebærer i dag at hytteeierne plikter å stille ferieboligen til disposisjon minst 42 uker i året. De kan maksimalt bo der tre uker sammenhengende.

Hytteeierne plikter i dag å stille ferieboligen til disposisjon minst 42 uker i året. Foto: Vegard Damsgaard

— I dag ville ikke et slikt område blitt bebygd. Flere og flere har innsett verdien av å beholde bynære områder ubebygd, påpeker plan- og bygningssjef Venke Moe i Kristiansand kommune. Kommuneplanleggerne har drøftet saken med kolleger hos Fylkesmannen, og gitt grønt lys for prosessens oppstart. De er enige om at hyttefeltet i bakkant kan fristilles, mens leilighetsbygget ved sjøen fortsatt bør være til næring, for å unngå privatisering.

— Vi tror ikke en omregulering vil endre bruken av området. Når et område blir bebygd, blir det bebygd, vi kan ikke styre bruken med reguleringsbestemmelser, mener Venke Moe.

Dersom det ved høringen kommer fram at endringen får negative konsekvenser for turistnæringen, kan de si nei til søknaden.

Bygger om på brygga

Fædrelandsvennen har viet noen spaltemetere til SkudevigaFeriesenter, byggeprosjektet til 150 millioner kroner der blant andre Bjørn Eidsvåg, Kurt Mosvold og nå avdøde Kjell Nupen sikret seg krypinn med sjøutsikt.

Kommune og fylkesmann vil ikke tillate at servicebygget på brygga blir omregulert. Førsteetasjen er nå under ombygging til leiligheter. Foto: Vegard Damsgaard

Både fylkesmann og flere politikere hevdet det dreide seg om snikprivatisering av verdifull strandsone, og sa rett ut at prosjektet aldri skulle vært sjøsatt. Servicebygget på brygga er nå under ombygging. Førsteetasjen var opprinnelig planlagt som restaurant, men bygges om til sju leiligheter i regi av Skudeviga Holding AS.

I byggets andre og tredje etasje er det åtte leiligheter. Småbåthavna og parkeringsplassen nærmest sjøen er privat, mens veien ned er offentlig.

Leilighetsbygget omsluttes av et 34 mål stort friområde med kyststi.

Les også:

— Økt verdi for eierne

Lederen for sameiet understreker at den faktiske bruken fortsatt er i samsvar med reguleringsformålet. Frykten for ytterligere privatisering finner han ubegrunnet.

— Det kan jeg ikke skjønne. Det er jo kommunen som skal overta friområdet, og det vil ha samme status som i dag, understreker Asbjørn Breistein.

Eiendomsmegler Gustav J. Sædberg i Kristiansand har solid erfaring fra strandsonen. Han sier følgende om gevinsten for eierne:

— Det øker verdien, men jeg har ikke lyst til å spekulere i hvor mye. Det verste med en utleieklausul er usikkerheten, kjøpere tør ikke gå inn fordi de ikke helt vet hva den betyr. Ved å fjerne denne usikkerheten blir eiendommen mye lettere å omsette, bekrefter megleren, som er fagansvarlig for Meglerhuset Sædberg.