Av JORUNN KRISTENSEN

På E18 på Østerholtheia var det storaksjon i samarbeid med politiet. All trafikk Sørover ble dirigert inn på rasteplassen av politifolk. Her jobbet 22 ungdommer med å spre trafikkbudskapet sitt.

¿ Agderrådet skyver trafikkproblemene foran seg i kampen for egne næringsinteresser. Hvis de virkelig var opptatt av å redde liv, er det redusert hastighet og mer politikontroll de burde jobbe for. Det fins ikke faglig dekning for å hevde at vegutbygging gir redusert antall ulykker. 90 prosent av ulykkene skyldes føreren, sier Maja Cimmerbeck.

Det er altså utbyggingen av E18 og E39 gjennom Agderfylkene Natur og Ungdom raser mot. Fornøyde bilister

Å omdirigere all Sørgående trafikk inn på en rasteplass i to timer midt på dagen kan vel skape irritasjon hos mange bilførere. Men aksjonistene er fornøyde.

¿ Folk er overraskende blide. Det har gått kjempebra og de tar stort sett imot informasjonen og setter pris på nektarinene, sier aksjonsleder Maja Cimmerbeck.

Ved innkjørselen til rasteplassen sitter tre ungdommer og spiser nektariner mens de passer på en banner og ser etter at absolutt alle bilene blir dirigert inn. To av politiets tjenestefolk dirigerer bilene kontrollert inn på plassen. Det er ikke få biler som kommer inn, men ungdommene har alt under kontroll. Bildirigeringen er nøye planlagt, og hver bil får nektariner, informasjon om aksjonen, og tog— og busstider.

¿ Tror det har vært minst tusen biler innom allerede, forteller Maja.Bra engasjement

Aksjonsfolka kommer fra Natur og Ungdom sin aksjonsleir i Tvedestrand. Bilaksjonistene kommer fra Samferdselsgruppa. Hva gjør dem spesielle?

¿ En ting som er veldig bra er at vi har jobbet opp kunnskaper om dette helt selv. Det har vært et kjempebra engasjement, sier aksjonsleder Maja.

En sementbil ruller inn på rasteplassen. Et par ungdommer løper bort til bilen med informasjon og nektariner. Nektarinene havner på asfalten sammen med sammenkrølla informasjonslapper. Ungdommene trekker seg tilbake og bilen raser av gårde igjen. Ikke alle er like glade for å miste et par minutter på veien.

¿ Lederen for Agderrådet sa til meg en dag: Vi bør vel være stolte over at så flinke aksjonister kopierer vår aksjon. Vi har jo på en måte kopiert deres aksjon som de hadde her tidligere. Jeg mener også at Agderrådet heller burde konsentrere seg om å få utbygd telenettet her oppe, for mobildekningen er ikke noe å skryte av, sier Maja Cimmerbeck og ler. Søppelfyllinga

Men det var ikke bare på E18 Natur og Ungdom aksjonerte. Like ved Garthe, på den gamle kommunale søppelfyllingen møtte jeg ti ungdommer som var troppet opp med en litt roligere aksjon, men ikke mindre viktig. De tok sedimentære prøver nede ved sjøen, nedenfor søppelfyllinga hvor det er mest sannsynlig at eventuell gift vil sive ut.

¿ I 1998 avslørte ¿den store giftjakta¿ at fjorden utenfor Risør var sterkt forurenset av PCB. Fyllingen ble allerede da utpekt som en av de største kildene til fortsatt forurensing. Vi mener det er på tide kommunen må ta ansvar for sitt eget avfall, og vi vil derfor overrekke teknisk sjef Sveinung Jørundland et glass med sedimentære prøver, forteller Kristian Torheim. Overraskende møte

Søppelfyllinga ble stengt i 1976. Stoffet PCB ble forbudt i 1980, men siver fortsatt ut av gamle fyllinger. PCB hemmer reproduksjon og er sterkt kreftfremkallende.

¿ Stoffet setter seg i fettvevet. Spiser vi fisk med PCB vil det overføres videre til oss. Videre går det fra generasjon til generasjon, og det vil ta lang tid før vi får det ut av kroppen igjen, forteller Kaja Nordby.

Etter at de har fylt glassene sine med det de trenger drar vi til kommunehuset, hvor de skal møte Sveinung Jørundland. Møtet blir en overraskelse. Kommunen har allerede startet på en handlingsplan for å utrede forurensing.

¿ Synes det er veldig hyggelig at de bryr seg om dette. Vi trenger folk som passer på, men det er jo ekstra fint at vi allerede er i gang med det de peker på, sier en positiv Jørundland.

Handlingsplanen gikk kommunen i gang med i fjor. De har testet noen stoffer, men PCB som Natur og Ungdom var spesielt opptatt av, har de enda ikke sjekket. Det kommer i del to av handlingsplanen lover Jørundland.

¿ Ja det var jo en positiv overraskelse det her. Det er et steg i riktig retning. Vi kommer til å følge med videre vi også, men synes det er bra kommunen har tatt det på alvor nå, sier Kristian Torheim, leder for aksjonen.