OSLO: I forbindelse med bryllupet 25. august oppretter de Kronprinsparets Humanitære Fond. Bidrag fra fondet skal gå til veldedige formål. I år blir pengene øremerket ett norsk og to afrikanske prosjekter.

¿Ideen til et slikt fond var det min forlovede som opprinnelig hadde, opplyste kronprinsen på en pressekonferanse torsdag.Ideen kom underveis til juleferie hos Mette-Marits familie i Kristiansand, forteller paret, som gir uttrykk for at barn og unges oppvekstvilkår er noe de vil engasjere seg for i tiden fremover.Alle som ønsker det kan gi pengebidrag til fondet, som har kontonummer 6034 05 25801. De fem siste sifrene kan identifiseres som parets bryllupsdato.Fotball og hiv/aids

Det norske prosjektet som det kommende brudeparet har valgt ut i år er Vard-modellen i Haugesund som går inn for integrering av flyktninger, innvandrere og asylsøkere i fotballklubbens virksomhet.¿Vi synes Vard-modellen er et godt prosjekt fordi fotballklubben her har tatt idretten som en mulighet til integrering. De legger også vekt på språktrening og kontakt med norske familier, sier Mette-Marit Tjessem Høiby blant annet i sin begrunnelse for hvorfor nettopp dette prosjektet er valgt.Hun mener også at her kan det oppnås gode resultater med små midler.

¿Og dessuten ønsker Vard å spre budskapet til andre klubber.

De to andre prosjektene gjelder et hiv/aids-prosjekter i regi av Røde Kors i Mosambik og et grunnutdanningsprosjekt i regi av Redd Barna i Etiopia.

Ifølge kronprinsen var det mange gode prosjekter å velge mellom, men de landet altså på fotball og hiv/aids.Paret ønsker også å følge opp prosjektene de bidrar til, og kan tenke seg både en tur til Afrika og til Haugesund i den forbindelse.Andre prosjekter

Neste år kan det bli helt andre prosjekter som får bidrag fra fondet. Det er ikke mulig å søke om bidrag fra Kronprinsparets Humanitære Fond, slik det gjøres i forbindelse med prinsesse Märtha Louises Fond for funksjonshemmede barn i Norge. Det er fondets styre som bestemmer hvilke prosjekter som skal få bidrag.Størrelsen på bidragene vil avhenge av størrelsen på fondet.

¿Penger til fondet står øverst på ønskelisten vår, men det må ikke oppfattes som en innsamlingsaksjon, sier kronprins Haakon, som legger til at de selvsagt er takknemlig for andre gaver også. I den forbindelse nevner brudeparet blant annet norsk kunst, norsk design og norsk fotokunst ¿ gjerne av unge kunstnere. De ønsker seg også servise og bestikk til sitt nye hjem på Skaugum.

¿For en del blir jo tatt med derfra til Slottet, ler kronprinsen.Styre på fem

Fondet skal ha et styre på inntil fem personer som oppnevnes av kronprinsparet. Verken kronprinsen eller den kommende kronprinsessen skal sitte i styret selv, men vil være med på å legge rammene for fondet og bestemme hva slags prosjekter som skal støttes. Hvordan fondsmidlene skal forvaltes er også opp til styret å bestemme.