I april veltet et vogntog med lecakuler i en rundkjøring ved Osedal i Lindesnes kommune. Statens vegvesen har nå sendt sjåførens forsikringsselskap et erstatningskrav på nesten 60.000 for skadene ulykken påførte rundkjøringa. Dette er noe som skjer kontinuerlig, ifølge veivesenet.

— Vegvesenet vurderer ikke om skaden skylder uforsvarlig kjøring eller ikke, men krever erstatning på alle skader, forteller fungerende avdelingsdirektør i Statens vegvesen Vest-Agder Tor Alf Høye.

I fjor sendte Statens Vegvesen i Vest-Agder inn 392 erstatningskrav som følge av skader på vei eller veiutstyr etter trafikkuhell. Så langt i år har selskapet registrert 274 trafikkskader der erstatningskrav vil bli sendt inn. Selskapet sender inn erstatningskrav på alle skader på vei og veiutstyr som følge av trafikkuhell. Summene varierer fra 3-4000 kroner til flere hundre tusen.

Mange bilister er ikke klar over at ansvarsforsikringen dekker hele skaden. Det er ingen egenandel på ansvarforsikringen, men forsikringstaker kan få bonustap

Heidi Tofterå Slettemoen, kommunikasjonssjef i Frende Forsikring.

Krever erstatning uansett

Hvert år krever Vegvesenet i Vest-Agder mellom sju og åtte millioner kroner i erstatning. Regninga går til den ansvarlige sjåførs forsikringsselskap.

— Når sjåføren er kjent sender vi kravet til personens forsikringsselskap. Er vedkommende ukjent sendes kravet til Trafikkforsikringsforeningen, som alle forsikringsselskap med ansvarsforsikring forpliktes å være medlem i. Så vil eventuelt forsikringsselskapet søke regress fra sin forsikringstaker hvis det er grunnlag for det. I utgangspunktet krever vi erstatning for alle kostnader som vi er påført forbindelse med ulykken. Det kan også inkludere dirigering, sikring, opprydding i vegbanen, sier Tor Alf Høye i veivesenet.

Et vogntog med lecakuler i lasten veltet i april i år i en rundkjøring i Lindesnes kommune. Nå har Statens Vegvesen krevd inn nesten 60.000 kroner i erstatning fra sjåførens forsikringsselskap. Foto: Sigbjørn Utland

Skadet lyktestolpe: 100.000,-Han opplyser at de vanligste skadene er på autovern og skilt, samt en del lyktestolper og kantstein. Kostnadene ved en skiltreprasjon ligger vanligvis rundt tre og fem tusen kroner, men et enkelt uhell kan fort medføre betydelig større kostnader. En oversikt Fædrelandsvennen har fått tilsendt viser at en utforkjøring i Lindesnes medførte et erstatningskrav på over 250.000 kroner, mens en skadet lyktestolpe fort kan komme opp mot 100.000,- — Når det oppstår en trafikkskade vil vår driftsentreprenør, Mesta i Kristiansand- og Mandalsområdet, rykke ut, registrere skaden og sikre skadestedet. Er sjåføren ukjent sjekker vi om politi og bilbergere har mer informasjon om hendelser. Kostnadene varierer mye avhengig av omfang og type utstyr. Mange steder vil arbeidsvarsling og sikring av arbeidet utgjøre en stor andel av kostnadene, forklarer Høye.

Kostnadene varierer

I desember i fjor havnet en trailer i grøfta i Lindesnes etter et sammenstøt med en personbil. Ingen personer kom til skade i uhellet, men traileren tok blant annet med seg en lyktestolpe på vei av veien. Kjøretøyet ble liggende i over to døgn før det ble berget. Erstatningskravet til Statens vegvesen viser at kostnadene rundt utbedring av ulykkesstedet kom på over 250.000 kroner. En stor andel av disse kostnadene var knyttet til mannskap og utstyr. Arbeidskostnadene ble totalt i underkant 175.000 kroner.

Utdrag av erstatningskravene som er meldt inn til Statens vegvesen i Vest-Agder i år. Foto: GRAFIKK: Jan Grytting

— Ansvarsforsikringen dekker kostnadeneAv fjorårets 392 erstatningskrav hadde bare en tredjedel kjent skadevolder i følge Statens vegvesen.

Kommunikasjonssjef Heidi Tofterå Slettemoen i Frende Forsikring

— Mange bilister er ikke klar over at ansvarsforsikringen dekker hele skaden. Det er ingen egenandel på ansvarforsikringen, men forsikringstaker kan få bonustap, sier kommunikasjonssjef Heidi Tofterå Slettemoen i Frende Forsikring.Hvis du er uheldig og påfører skade på et veiskilt, autovern eller annen eiendom trenger du derfor ikke frykte personlige kostnader. Unntaket er hvis du har kjørt grovt uaktsomt.

— Vi legger veitrafikkloven, bilansvarsloven, vilkår og kundens egen forklaring til grunn for vurdering av uaktsomhet. Kunden blir ikke «straffet» for ikke å melde dette dersom han ikke har gjort noe uaktsomt. Uansett er vedkommende dekket av ansvarsforsikringen, sier Slettemoen