— Vi har UiA som utdanner barnehagelærere, så det er nok hovedgrunnen. Men vi satser på kvalitet. Vi har kvalitetskrav for å drive barnehage, sier oppvekstdirektør i Kristiansand kommune, Arild Rekve.

Tallet er hentet fra kommunenes og statens rapporteringssystem KOSTRA. Den viser at Kristiansand kun er slått av Trondheim og Bergen, som har henholdsvis 10,9 og 11,0 barn per pedagog. Landsgjennomsnittet ligger på 13,2 barn per pedagog.

Rekve kjenner best til de kommunale barnehagene, men vet at det også i de privateide barnehagene er stort fokus på utdannede pedagoger.

— 65 prosent av byens barn går i private barnehager, og det er høye krav også der. Små familiebarnehager, med ti til femten barn, kan slite i forhold til krav om førskolelærere per antall barn. Men bildet i kristiansandsbarnehagene er bra, sier Rekve.

Vil ha strengere lov

Tonje Åsland mener barnehageloven må bli strengere. Hennes to barn, Milla og Thea, går i Jordbærveien barnehage. Her er de fotografert i Nøtteliten barnehage, da det ble klart at den skulle legges ned. Foto: Jon Anders Skau

Tonje Åsland er leder for Barnehageforeldreutvalget i Kristiansand. Hun er enig i at pedagogene er godt representert i byens barnehager, men hun ønsker at barnehageloven skal bli mer presis i forhold til kravet om pedagogisk bemanningstetthet.— Generelt kan jeg si at pedagogene i Kristiansand er gode. Men, det er mye sykemeldinger og vikariater, og barnehager gis derfor dispensasjon fra kravene. Det liker vi ikke. Det burde vært like strenge regler i barnehageloven, som i forhold til for eksempel legeloven. Vi bør ikke ha ufaglærte pedagoger til å ta seg av våre barn, sier Åsland.

- Vi er strenge

Rekve forstår kritikken, men understreker at barnehagene må ha nok folk til å håndtere barna. Derfor må det gis dispensasjoner.

- Det er viktig for oss å ha høy kvalitet i barnehagene. Det er et satsingsområde for oss, sier oppvekstdirektør Arild Rekve. Foto: Kjartan Bjelland

— Vi setter krav til familiebarnehager, for det er helst dem det gjelder i anledning dispensasjoner. De må lyse ut stillingene, og søke fagutdannet personell. Og dispensasjonene som gis er tidsbegrenset. Og vi mener vi er strenge i forhold til å gi dispensasjoner, sier oppvekstdirektøren.- Når det gjelder sykefravær, så er det generelt høyt i alle barnehager. Det er vanskelig å håndtere, men vi jobber med tiltak for å evaluere sykefraværet. Og vi mener vi har gode vikarer i Kristianand, sier Rekve, og forteller at Kristiansand også scorer høyt når det gjelder utdanning blant barne- og ungdomsarbeidere.

Oslo dårligst i landet

- Jeg tror det er veldig viktig å gi barn et godt pedagogisk tilbud fra de tidligste årene. Det å ha et godt oppvekstmiljø, bli stimulert og å bli tatt godt vare på, betyr mye for utvikling senere i livet. Det er gledelig at det er så god dekning her, sier ordfører Arvid Grundekjøn. Foto: Tore André Baardsen

Ordfører Arvid Grundekjøn (H) synes det er gledelig at hans by kommer godt ut av statistikken.— Sånn som jeg har fått det forklart, er tilgang på kvalifisert bemanning vanskelig. Men det er viktig med faglært personell. Jeg har ikke svar på hva som bør være minstekravet på pedagoger, men det er viktig å ha et gjennomtenkt opplegg på hvordan barna får gode impulser tidlig, og ha folk som kan levere dette opplegget, sier ordføreren.

Oslo har flest dispensasjoner fra kravet om utdannede pedagoger, og hovedstaden kommer dårligst ut på statistikken, med 15,4 barn per pedagog. Utdanningsforbundet mener dagens krav om at en tredel av de ansatte i barnehagene skal ha rett utdanning, er for slapt. Målet er at halvparten skal ha pedagogisk utdanning.