FARTSTID: Edith Fjeldskår er selveste "fru Lillehavn". 86-åringen bor rett på bryggekanten, og har vært i bygda siden 1946. Hun ser med glede på at barnebarnet Sissel Fjeldskår og venninnen Kristin Marie Skaar nå skriver bok om hjembygda. Foto: Roar Greipsland
HISTORIE: Edith Fjeldskår (86) er en av de viktigste bidragsyterne til boka som barnebarnet Sissel Fjeldskår og Kristin Marie Skaar nå er i ferd med å lage. Foto: Roar Greipsland
FØR: Postkort fra Lillehavn, stemplet i 1908. Bildet er trolig tatt rundt 1905. Foto: Lindesnes Bygdemuseum
I DAG: Lille Lillehavn ligger kloss i sjøkanten, nesten ytterst på Lindesneshalvøya. Foto: Roar Greipsland
SNART: Sissel Fjeldskår (t.v) og Kristin Marie Skaar satser på å ha boka om Lillehavn ferdig til sommeren. Nå ber de folk med gamle bilder og opplysninger om livet i Lillehavn om å ta kontakt. Foto: Roar Greipsland

LINDESNES: — Bestemor på 86 år, sammen med jevngamle Ove Gabrielsen, er de viktigste kildene til boka, sier Sissel Fjeldskår. Sammen med venninnen Kristin Marie Skaar kaster hun seg ut i bokprosjektet om den lille fiskebygda nesten helt ytterst på Lindesneshalvøya. Gamle bilder vil utgjøre en viktig del av innholdet, og til sommeren skal den være innbundet og klar i 200-300 eksemplarer.

Aktiv havn

— Vi er ikke historikere, men skal forsøke å formidle gamle historier og hverdagslivet i Lillehavn. Vi forsøker å ta med oss tiden fra slutten av 1800-tallet, da "Hans i Skåra" visstnok var den eneste fastboende her ute. Senere så Kystverket muligheten for å bygge ut en fiskerihavn, og siden ble det ei pulserende havn med to fiskemottak, fabrikk og postkontor, forteller jentene. Nå har turistene langt på vei overtatt bygda, og mange av dem vil gjerne vite forhistorien til Lillehavn.

Ber om bilder

— Kanskje er det flere som sitter på gamle bilder og historier om Lillehavn. Vi har samlet inn en stor del, men vil gjerne ha mere, oppfordrer Sissel og Kristin Marie. At de to nå går sammen om et bokprosjekt, kom nærmest ut av rene tilfeldigheter. Sissel er fra Fjeldskår, like ved Lillehavn, og Kristin Marie opprinnelig fra Marnardal. Jentene ble kjent med hverandre da begge jobbet som frivillige innen informasjonsarbeid og på barnehjem i Bolivia. Senere, på en jobb til en tidligere fiskerlandsby i Brasil ble ideen om boka unnfanget.

— Jeg så parallellene til Lillehavn, og da bestemte vi oss. Samtidig visste jeg at det var et sterkt ønske i Lillehavn om å få laget ei bok, sier Sissel.

— Tittelen er ikke helt fastspikret, men kanskje "Jeg har vindu mot havet - historien om Lillehavn", avslører Kristine Marie.

— Det er veldig gøy at jentene vil gjøre dette. Nå gleder vi oss bare til den blir ferdig, smiler bestemor Edith som bor rett på bryggekanten.