Inger Øyen har kjøpt feriehus i Sæby, Jan Ledang i Mariager. Begge anbefaler feriehus i Danmark på det varmeste. Du får hus til under halv pris av Norge. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg
Eiendomsmegler Kurt Strøm fra Sæby sør for Fredrikshavn håper å lokke sørlendingene til å kjøpe feriehus i Danmark. Og folk kom på møtet på Hotell Norge mandag kveld. Over seksti var interessert. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg
Espen Solum snakker om stor interesse for danske feriehus og Irene Haugaa sier hun er potensiell kjøper. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg
Løkken. Hytte på 152 kvadratmeter. Til salgs for 1,075 millioner danske kroner. Foto: Villadsen Ejendomshandel
Hjallerup. Eldre hus på 139 kvadratmeter. Seks dekar tomt. Til salgs for 1,245 millioner danske kroner. Foto: Villadsen Ejendomshandel
Slettestrand. Hytte på 166 kvadratmeter, nylig oppusset. Til salgs for 1,445 millioner danske kroner. Foto: Villadsen Ejendomshandel

Over 60 sørlendinger ville ha informasjon om hvordan de skal skaffe seg hus i Danmark på et møte på Hotell Norge mandag.

— Vi er her fordi dere sørlendinger kan bli et godt marked for oss. Stadig flere nordmenn forsøker å få feriehus i Danmark, og flere og flere får lov til å kjøpe, sier eiendomsmegler Kurt Strøm fra Sæby og advokat Søren Vestergaard Hansen fra Fredrikshavn.

— Du får ekstremt mye for pengene i Danmark. Jeg arrangerer møtet fordi jeg kjenner Kurt Strøm og fordi vi stadig oftere får henvendelser fra medlemmer som ønsker hjelp til å kjøpe hus i Danmark, sier Espen Solum i Huseiernes Landsforbund.

Det føres ikke statistikk over hvor mange nordmenn som kjøper feriehus i Danmark, men i følge Berlingske er det fra Norge de aller fleste søknadene om kjøp kommer til den danske Justitsminesteriet. Og antallet norske søknader har i følge E 24 doblet seg de siste par årene.

- Mye lettere

— Det er blitt mye lettere. Reglene sier at du skal ha bopel i Danmark for å kjøpe fast eiendom i landet. Men dette praktiseres lempeligere enn før, grunnet finanskrisen og sprekken i det danske boligmarkedet. Jeg har kun fått ja på de søknader jeg har sendt på vegne av nordmenn, sier Vestergaard Hansen.

Myndighetene legger vekt på slekt i Danmark, at du er ofte på besøk, kulturell og økonomisk tilknytning og så videre.

Berlingske anslår at 100.000 nordmenn kan få kjøpt eller har kjøpt dansk feriebolig.800.000 nordmenn har aner i Danmark, som gjør det mulig å få ja på en søknad om å kjøpe eiendom.

Før finanskrisen solgte eiendomsmegler Kurt Strøm 130 eiendommer i året. De siste årene har han solgt 30 i året. Strøm sier nye kundegrupper er viktig. Han mener sørlendingene er det markedet.

— Prisen er under halvparten. Bare siden finanskrisen har prisene gått ned mellom 30 og 40 prosent, reklamerer han, og mener det faktisk er enklere å få ja til å overta helårsboliger enn fritidsboliger.

— Boplikt eksisterer i noen kommuner, men praktiseres ikke. I Skagen er 760 helårsboliger sommerboliger. Hvis kommunen hadde gjort noe, ville både eiendomsmarkedet og turismen blitt alvorlig rammet, sier han.

Fornøyd kjøper

Jan Ledang fra Vennesla var til stede på møtet. Han kjøpte for et par år siden, og er kjempefornøyd med huset i Mariager. Det samme er Inger Øyen med sitt hus i Sæby. De mener de fikk mye mer for pengene enn de ville fått i Norge.

Tidligere fylkesvaraordfører Irene Haugaa er interessert. Hun skal ikke selge hytta si på Skomeneset, men kan tenke seg et hus i Danmark i tillegg. - Jeg kjenner flere som har kjøpt i det siste, og som er fornøyd, sa hun.

Et ektepar i salen har slekt i Danmark, men fikk likevel nei på søknad om å kjøpe feriehus.

— Det skjønner jeg ikke. Da må dere bare finne et annet hus og søke på nytt, sier advokat Vestergaard Hansen.

534 danske feriehus var til salgs på finn.no mandag. En kjapp oversikt viser at du kan få moderne hytter og hus på rundt 150 kvadrat for ca. en million danske kroner.

Solgte 15

Kim Gantzel i Villadsen Ejendomshandel på Vest-Jylland har spesialisert seg på salg til nordmenn. Han sier interessen bare øker.

— I fjor solgte vi 15 hus til nordmenn, hovedsakelig sørlendinger. Noen er pensjonister som bosetter seg i Danmark, andre ønsker feriehus, sier han.

- Enorm interesse

Forretningsmann Paal Lidi har fire eiendommer i Skagen, hvor han har tilbrakt mye tid de siste årene. Han sier at interessen for feriehus er kraftig økende blant sørlendinger.

— Interessen er enorm, og det er jo ikke så rart. Danmark er trivelig, og du kan få mye for pengene. Jeg hjelper mange mennesker hvert år, og det bare øker. Jeg viser rundt, hjelper med kontakter og så videre, sier han.

I fjor hjalp han mellom 12 og 15 personer. Seks av dem endte med å kjøpe. Lidi sier de fleste som forsøker, vil greie å få tillatelse til å kjøpe hus.

Eiendomsmegler Gustav Sædberg jr. selger fritidseiendom på Sørlandet. Han har ikke merket noe konkurranse fra Danmark, og han sier han heller ikke kan uttale seg om interessen.

— Vi har ikke merket at folk velger Danmark foran Sørlandet, sier han.