KRISTIANSAND: — Det hadde vært himla moro å komme til Rio-OL, sier Joakim Bøhn.

Tveit-gutten var sist uke hjemme på en snarvisitt i Kristiansand. Han er med i landslagets satsingsgruppe til Rio-OL, og det innebærer at han må bo i Oslo - når ikke han er på landslagssamlinger i inn- og utland. Denne uka befinner han seg på treningsleir i Portugal, som en del av oppkjøringen til sesongdebuten i verdenscupen i Italia 15.-17. april.

Les også: Her er de heteste OL-kandidatene fra sør

— Jeg har aldri satset så mye og ligget så bra an foran noen sesong som denne. I fjor hadde jeg en bra sesong - fram til jeg gikk på en smell på sommeren etter å ha trent for hardt. Men i år har jeg kommet tilbake fra samlinger med mye større overskudd og bedre form enn i fjor. Det lover godt, fastslår Bøhn optimistisk.

Allerede foran VM-debuten i 2014, røpet han at deltakelse i Rio-OL var et mål.

En må ut av dobbeltfireren

Men veien dit blir slett ingen plankekjøring. Norges satsingsbåt nummer én er allerede tatt ut, og i den dobbeltsculleren skal Kjetil Borch og dobbelt OL-mester Olaf Tufte sitte. Bøhns største OL-sjanse er å slå seg inn i den norske dobbeltfireren, som skal ut og fighte om én av to OL-plasser i en kvalifisering i sveitsiske Lüzern 22.-25. mai.

Bøhn har vært fast inventar i dobbeltfireren, men i og med at Olaf Tufte har ofret satsingen på singelsculler til fordel for dobbeltsculler - og skjøvet Nils Jakob Hoff ut i kulden - blir det nå et heseblesende kappløp mellom fem sultne ulver om fire plasser i dobbeltfireren.

— Det eneste jeg kan gjøre er å vise meg fram på trening hver eneste dag. Hvis alt klaffer, og jeg beholder formen så tror jeg sjansene er gode for at jeg sitter i den. Men landslagstreneren forteller ingenting om hvordan vi ligger an, og akkurat dét er nesten litt skummelt, sier 22-åringen fra Kristiansand Roklubb.

- Mission impossible

I tillegg til ham selv og Nils Jakob Hoff, består kvintetten som kjemper om å sitte i dobbeltfireren også av Martin Helseth, Erik Solbakken og Oscar S. Helvig. Men å komme gjennom dette nåløyet, er bare første steg på veien til OL. Deretter må båten være blant de to beste i OL-kvalifiseringen i Lüzern.

— Det er nesten «mission impossible». Det blir knallhardt, innrømmer lysluggen, og forklarer:

— Det er vanvittig mange gode nasjoner som ennå ikke har kvalifisert seg. Men vi var tett på i fjor, og vi må bare ro noen få sekunder raskere for å være der, sier Bøhn.

Plan B er å ro singel i Rio

Skulle plan A mislykkes, har Olaf Tufte allerede kvalifisert en norsk båt i singelsculler, som han ikke selv kommer til å benytte seg av.

— Det er fireren jeg konsentrerer meg om i første omgang. Hvis ikke dét går, så skal jeg gjøre det jeg kan for å få sjansen i singel.

Skulle OL-drømmen mislykkes i år, er det ingen krise.

— Det store målet for karrieren er Tokyo-OL i 2020. Men jeg skulle veldig gjerne hatt litt OL-erfaring når jeg står på startstreken der, sier giganten på 1,98 meter.

Gailis Inntjore klar for sin første verdenscup

Joakim Bøhn er ikke eneste utøver fra Kristiansand Roklubb i verdenscupåpningen. Sammen med makker Anna Sture ror Hanna Gailis Inntjore neste helg sin aller første verdenscup. Sammen har de et lite håp om å kvalifisere seg for båttypen "toer uten styrmann" i Rio-OL.

Les også: Vil bli Sørlandets neste OL-håp

Hanna Gailis Inntjore (t.h.) sammen med sin tidligere makker, Trude Meyer. Foto: Jon Anders Skau

— Det er ingen tvil om at det frister. Men skal vi være realistiske så er det bonus om de klarer det, sier pappa og trener Janis Gailis.Også for Gailis Inntjore er det Tokyo-OL i 2020 som er det store målet for karrieren.

— I år var egentlig U23-VM målet. Men så har det vist seg å være flere OL-plasser å kjempe om enn vi hadde trodd, og da båten gikk ganske bra i U23-VM i fjor, satte vi i gang et prosjekt mot Rio-OL, sier Gailis.

Det er fire OL-plasser i spill i Lüzern.

— De har drevet med roing i mange år, og kommet opp på et bra nivå, men er konkurrentene bedre må vi akseptere det. Men de er bedre enn i fjor, og har gjort det de kunne i oppkjøringen, sier Janis Gailis.

- Første gang vi har to i verdenscup

Formann Dag-Erik Tvedt forteller at Hanna Gailis Inntjore og Joakim Bøhn for første gang sørger for to utøvere fra Kristiansand Roklubb i verdenscup.

— Vi har hatt både Helge Tønnessen og Truls Albert i verdenscup før, men aldri to samtidig, sier Tvedt, og sikter til verdenscupåpningen i italienske Varese neste helg.

Han mener uttaket er "veldig viktig" for den lille, men ambisiøse klubben.

— For det første vet jeg at det er mange juniorer i klubben som ser opp til dem. Dessuten er vi som klubb opptatt av å markere oss utad, sier Tvedt, som også har et lite håp om at klubben blir representert i Rio-OL.

— Hvis vi bare får én utøver der vil det bety mye. Men begge disse to er fortsatt veldig unge, og bare deltakelsen i denne verdenscupen vil gi dem masse motivasjon, sier Tvedt.