VENNESLA: — Når det ikke fattes politiske vedtak i et møte, så er politikerne i sin fulle rett til å lukke. Men siden møtet nevnes i sakskartet, så er det rart at de lukker det. Det virker klønete, sier Dag Ingvar Jacobsen, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Agder.

Det var etter at administrasjonsutvalget hadde holdt sitt korte møte klokka 09 på ordfører Torhild Bransdals kontor på Herredshuset, at politikerne etter møteinnkallingen skulle åpne opp Plan- og økonomiutvalgets møte på samme sted.

Men politikerne og rådmann Svein Skisland byttet så rom til møtesal to, og holdt i over en time et lukket møte med styret fra næringslivsforeningen Kjøp i Vennesla.

Bransdal holdt en rask votering rundt bordet der det ble vedtatt å lukke møtet, og Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende ble vist på dør.

- Dialogmøte

Etter møtet etterspør Fædrelandsvennen grunnlaget for at møteoffentlighetsprinsippet i kommuneloven ble tilsidesatt.

— Dette var et dialogmøte hvor vi pratet om hva som rører seg i næringslivet, der ingen politiske vedtak ble tatt. Vi hørte med dem hva slags ønsker de har, og vi kunne stille spørsmål, sier Bransdal.

— Har dere noen lovhjemmel for å lukke møtet?

— Dette var et informasjonsmøte uten saksbehandling. Men det formelle må du nesten ta med rådmannen.

Rådmann Svein Skisland sier til Fædrelandsvennen at møtet ble lukket fordi det ikke formelt var en del av et politisk utvalg.

— Vi tok dette møtet mellom de to utvalgene av praktiske hensyn, og dette var ikke en del av plan- og økonomiutvalget. Her fikk vi bare informasjon fra foreningen, sier han.

- Inntrykk av politisk sak

I sakskartet foran utvalgsmøtet heter det at det vil bli holdt et møte med næringsforeningen. Men det er nevnt utenfor selve sakslisten, og har ikke et eget saksnummer.

— Ettersom de tar dette utenfor selve utvalgsmøtet, så trenger ikke politikerne å vise til vedtak for å holde møtet lukket. Men når de setter det opp på møteinnkallelsen til et politisk møte, så gir det inntrykk av at det er en politisk sak. For meg virker dette som om de beveger seg i et juridisk grenseland, sier Dag Ingvar Jacobsen.

Etter det lukkede møtet returnerte politikerne til ordførernes kontor der plan- og økonomiutvalgets møte formelt ble åpnet.

Styreleder i Kjøp, John Terje Ruenes, sier til Fædrelandsvennen at han respekterer politikernes valg, og vil ikke omtale innholdet i møtet.