— Økningen er ganske stor samlet sett, men jeg vil ikke si at tallene er dramatiske, sier leder for enhet for seksuelle overgrep og vold i Agder politidistrikt, Eva Marit Gaukstad.

I løpet av årets seks første måneder ble det registrert 147 anmeldelser for seksuelle overgrep i Agder. Dette er en økning på nær 50 prosent i forhold til i fjor, hvor antallet var 100. — Det er viktig å skille mellom de ulike kategoriene. Antallet saker som gjelder seksuell handling, som kan være beføling, har økt fra 11 til 22. Saker som gjelder seksuell omgang har økt fra 29 til 36. Dette er saker hvor mange av ofrene er barn. Økningen i disse to kategoriene vil jeg si er en naturlig variasjon, sier Gaukstad.

Økning i voldtektssaker

Antallet anmeldte voldtekter har økt fra 27 til 37. Ifølge Gaukstad innebærer ikke det nødvendigvis at det har vært flere voldtekter i år enn i fjor.

— Mange av sakene endrer seg over tid. Det skjer ofte at vi starter med en voldssak, men så avdekker etterforskningen at det også har blitt begått en voldtekt, sier Gaukstad.

Svært mange av voldtektssakene er relasjonsvoldtekter, hvor offeret og gjerningsmannen kjenner hverandre. Hittil i år har det ikke blitt anmeldt noen overfallsvoldtekter.

— I relasjonsvoldtektene er ofte rus involvert. En del er festrelaterte og det dreier seg ofte om unge mennesker i alderen 16 til 25 år, sier Gaukstad.

Holdt kvinne fanget

Politiet har nå avsluttet etterforskningen mot en 40-åring som er siktet i en grov voldtektssak. Offeret, som var en kvinnelig bekjent av 40-åringen, skal ha blitt holdt fanget i flere døgn i april i år. I løpet av tiden i fangenskap skal kvinnen ha blitt slått, dratt i håret, voldtatt og forsøkt kvalt med et belte. Mannen skal også ha truet henne med en øks.

40-åringen er tidligere domfelt 16 ganger, blant annet for et lignende tilfelle av mishandling over tid. Mannen har sittet varetektsfengslet siden 14. april. Ifølge den siste fengslingskjennelsen ønsker politiet å holde ham fengslet til rettssaken starter til høsten.

— Så alvorlige saker som denne har vi ikke veldig mange av. Men den er ganske typisk med tanke på at den starter som en mishandlingssak og så finner vi senere ut at offeret også har blitt voldtatt, sier Gaukstad.

Ifølge fengslingskjennelsen har 40-åringen bare erkjent delvis straffskyld.

- Politiet har blitt flinkere

Advokat Sveinung Søndervik Johnsen, som er fast forsvarer i Kristiansand tingrett, mener noe av årsaken til økningen kan være at politiet har blitt flinkere til å etterforske overgrepssaker mot barn.

— Politiet siler ikke sakene lenger. Mitt inntrykk er at alle sakene som gjelder barn blir tatt på alvor og etterforskes skikkelig fra starten. Det gjennomføres som regel dommeravhør, hvor det avdekkes ting som man ikke hadde fått vite om dersom saken hadde blitt prioritert ned på et tidlig stadium, sier Søndervik Johnsen.