— De siste årene har Handelens dag hatt en gedigen økning i omsetning, så vi tør nesten ikke håpe på økning fra i fjor. Men vi vil nok komme over 100 millioner kroner, sier daglig leder i Kvadraturforeningen, Harald Andersen.

I tolv timer vil bankkortene til sørlendinger og tilreisende gå særdeles varme i Kvadraturen, dersom Andersens prognoser slår an. Så langt er han positiv.

— Butikkene har forstått at alle må gjøre en jobb selv, og flere gjør store partikjøp som selges ut til knallpriser. Samtidig begynner allerede høstvarene å komme inn i butikkene, og det er en fin anledning for dem til å redusere varelagrene, sier han.

Værmeldingen, som så langt sier at det blir noen regndråper på formiddagen, er Andersen fornøyd med.

— Passe fint vær er det aller beste - ikke en øs pøs regndag, men heller ikke en smeigedag. Det ser lovende ut, sola kommer i løpet av dagen, sier han.

Ingen angrerett

Regiondirektør i Forbrukerrådet Agder, Eirik Nyberg, sier det er lurt å vite hvilke rettigheter man har dersom man angrer på tilbudskjøpene.

— Når man handler i butikk, har man generelt ingen angrerett. Derfor kan det være lurt å be om byttelapp før man trekker kortet, sier han.

Dersom det handles fra boder og fra midlertidige utsalg, gjelder derimot andre regler.

— Ved kjøp fra utsalgssteder uten umiddelbar nærhet til selve butikken, har du rett til å angre deg ved kjøp over 300 kroner. Dette gjelder jo også for messer, sier Nyberg.

Det kan også være variabelt hvor gode tilbud butikkene egentlig reklamerer med. For å reklamere med salg må det kunne dokumenteres at prisen har blitt satt ned.

— Dersom et produkt kostet 3000 kroner i fjor, er det ikke det samme som at det er veiledende pris i år. Den veiledende prisen avhenger av markedet, og hva varen har blitt solgt for tidligere i år, sier Nyberg.

Mer vakthold i byen

Med rundt 200.000 mennesker innom gatene vil politiet gjøre en ekstrainnsats for å sikre ro og orden i Kvadraturen.

— Litt kaos blir det nok - organisert kaos vel å merke. Det er jo hyggelig også, sier ordenssjef Dag Tallaksen i Kristiansand-politiet.

— Handelens dag er en dag der vi absolutt bør være tilstede, og det blir vi og, med både uniformerte og sivile patruljer i byen, sier han.

Tidligere erfaringer tilsier at det ikke er stor økning på nasking og stjeling under Handelens dag, men Tallaksen håper at folk er påpasselige.

— Her må folk selv gjøre en innsats ved å skjule bankkoder og passe på vesker og lommebøker.

Også hos Securitas er vaktholdet skjerpet under Handelens dag.

— Vi har rundt 30 prosent høyere vakthold enn til vanlig, med vektere i sivil og uniform. For oss er dette en veldig hektisk dag, men vi har erfarne vektere som har vært med på det før, sier avdelingsleder i Securitas Kristiansand, Arild Klemet Olsen.

Han legger til at vekterne også yter service for de handleglade.

— Vi er der for å hjelpe til med å få ting til å fungere i byen, og prosentvis er det ikke mer tyverier under Handelens dag enn til vanlig, sier han.