Tunge tak når et metallgjerde har festet seg i elva. Espen Halvorsen og Terje Slotte drar av alle krefter. Gjerdet må noen ha dumpet i elva. Foto: Reidar Kollstad
Her ryddes Risbekken for kvister etter linjerydding. Dermed kan sjøørreten komme forbi til gyteplassen. Espen Halvorsen bruker hakka, mens Erlend Giverhaug og Leif Lohne følger med. Foto: Reidar Kollstad
En moped må ryddes opp fra elva. Stig Slotte og Espen Halvorsen bærer og Gabriel Halvorsen hjelper til. Foto: Reidar Kollstad
Torstein Tjomsland hadde napp på en sjøørret her ved Innkrogan. Han roper at Espen Halvorsen gjør en kjempejobb for elva. Foto: Reidar Kollstad
Songdalselva 00005_1393584_kuttet.jpg Foto: Reidar Kollstad

— Fiskerne er mer opptatt av å høste enn å så. Jeg skulle gjerne sett flere her. Det er trist at elva rotes så til. Vi gjør en stor jobb hvert år, sier Espen Halvorsen, leder i elveeierlaget.

Tirsdag begynte laksefisket i den spesielle, ikke-regulerte elva. Det var ingen laks å få. Noen gikk opp på flommen i mai, men de fleste har sluppet seg ned igjen.

Songdalselva 00005_1393584_kuttet.jpg Foto: Reidar Kollstad

Venter på vann— Sjøørreten og laksen står og venter ute ved Høllen. De venter på mer vann. Fisk er tilpasset livet i en ikke-regulert elv. I Otra og Mandalselva ble vannmengden raskt endret. Det slipper vi, og da takler fisken det, sier Halvorsen.

— Nå ja, roper Torstein Tjomsland, en av de ivrigste fiskerne i Songdalen.

— I år er det historisk lavt vann, og bekker som Risbekken, Stavbekken og Skeibekken har tørket ut. En rekke fjorårsyngel har nok gått tapt, sier han.

Tirsdag rant det 350 liter vann i sekundet i Søgne- og Songdalselva. Til sammenligning er minstevannføringen i Otra 50.000 liter i sekundet.

Vi står ved Innkrogan, et vakkert parti i Søgne- og Songdalselva. I kulpen står i alle fall én sjøørret. Tjomsland hadde napp, men den glapp.

Stor dugnadsinnsats

Tunge tak når et metallgjerde har festet seg i elva. Espen Halvorsen og Terje Slotte drar av alle krefter. Gjerdet må noen ha dumpet i elva. Foto: Reidar Kollstad

Sørlandets beste sjøørret-elv krever nesten kontinuerlig kultivering og vedlikehold fra grunneiere og fiskere. Det handler om å holde bekkene rene og åpne slik at fisken kan gå på bekkene og gyte.— Jeg skulle gjerne sett flere fiskere som hjalp til. Men aller viktigst - folk må slutte å kaste ting, sier Espen Halvorsen, mens han løfter opp en gammel moped fra elva, sammen med Terje Slotte.

Slotte er forstøkt over hvor mye graps som ligger i elv og bekker.

— Ett kjempeproblem er linjerydding. Agder Energi har ikke plikt til å fjerne kvister. Dermed blir de tatt av flom og det bygger seg opp store kvistdemninger. Hvis ikke de ryddes, kan ikke fisken komme til de beste gyteplassene, sier Halvorsen.

Selv bruker han flere hundre timer i elva hvert år. Tjomsland roper over elva at Halvorsen er en sjelden ildsjel som gjør en kjempejobb for elva.

— Å, du er ivrig du også. Det er alle de andre som kunne gjort litt mer, roper Halvorsen tilbake.

Seks stykker bidro på dugnaden tirsdag.

- Må ta vare på

— Vi har ei unik elv. Den er uregulert, og den smyger seg idyllisk mellom jordene. Det fiskes mer sjøørret i denne lille elva enn i Otra og Mandalselva til sammen. Vi må ta vare på dette, men da gjelder det å rydde og holde sidebekker åpne og fine, sier Espen Halvorsen

— Dessverre sliter vi med omfattende tjuvfiske. Jeg har til og med funnet trollgarn. Lystring har også vært et problem, sier Halvorsen.

Men verst synes han forsøplingen er. Han henter et bildekk som har kommet fram fra elvebunnen.

— Flere bruker elva som tømmeplass. Dermed ødelegges gyteplasser, og vi får enda mer å gjøre på dugnad, sier Espen Halvorsen, som skulle ønske flere ville rydde i elva og færre forsøple den.